Меню

Лесна рецепта за домашен ябълков оцет

26 февруари 2015 | 18:26 | Илияна Николова
3 от 28 гласа
Добави в любими
Лесна рецепта за домашен ябълков оцет

Приготвяне

Изследванията продължават да потвърждават полезните свойства на оцета. Той е не само полезен за вътрешна и външна употреба, но е пръв помощник и в домакинството.

Консумацията на оцет помага при подобряване на храносмилането. Той е мощно средство, подпомагащо отслабването, контролира кръвната захар и укрепва имунната система. С помощта на оцета организма се бори по-лесно с инфекциите и болестите.

Когато се използва локално, оцетът помага за изравняване на тена на кожата, лекува акнето и е отлично средство за изплакване на косата.

Приложенията му в домакинството са многобройни и изключително ползотворни.

Важно е да се отбележи, че всички тези полезни действия важат, ако оцетът е натурален. Той трябва да е непастьоризиран, за да е изцяло ефективен.

По какво да познаете, че оцетът е истински?

Погледнете бутилката откъм дъното. Ако там има вещество, наподобяващо плаваща гъбоподобна маса – не се плашете. Това не означава, че оцетът е развален, а напротив. Това вещество представлява натрупване на пробиотични бактерии и ензими, които придават на оцета здравословните му свойства.

Как се прави ябълков оцет?

Рецептата е евтина и лесна за изпълнение в домашни условия. Тя ще осигури на семейството ви надежден източник на полезни вещества.

Съставки и необходими средства:

6 сладки ябълки
За закваската:
2 супени лъжици суров ябълков оцет с малка част от гъбоподобната утайка
2 супени лъжици мед или захар
вода
голям двулитров буркан
марля

Инструкции за приготвяне:

Измийте ябълките. Нарежете ги на 8 до 12 парчета. Поставете ги в буркана и го дръжте там, докато започнат да покафеняват. След това добавете меда и ябълковия оцет със закваската. Покрийте съда с марлята. Много е важно водата, с която ще ги залеете, да не е хлорирана!

Залейте с гореща вода ябълките, така че да ги покрие напълно и между повърхността на водата и ръба на буркана да останат около 3 сантиметра.

След като сте покрили с марлята, увийте гърлото на буркана плътно с връв или ластик, за да не проникват външни частици.

Поставете буркана на тъмно място в продължение на 2 седмици. Добре е температурата на помещението да е в границите между 20 и 25 градуса. Мястото трябва да е добре проветриво.

Всеки ден разбърквайте ябълките с дървена лъжица. След две седмици прецедете течността в чист стъклен буркан. Дегустирайте, за да се уверите, че оцетът е готов.

Накрая затворете буркана с плътен капак и приберете в хладилник.

Снимка: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
15 rate up comment 2 rate down comment
Тодор Кожухаров ( преди 5 години )
Ще споделя един много *** метод за правене на прекрасен домашен оцет.5 кг. ябълки се нарязват на парченца без да се белят. Заливат се с 10 литра водав която е разтворен 1 кг. захар. Стои 40 дни без да се пита. (аз го държа в бидонче захлупено леко. Отгоре хваща оцетна гъба). После се прецежда в чист съд и се слага парче от гъбата. След 2-3 седмици е готов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар