Меню

Тайната на Гордън Рамзи за сочна пържола

21 август 2015 | 12:35 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
Тайната на Гордън Рамзи за сочна пържола

Приготвяне

Вкусна и сочна пържола – любима на милиони хора по света. Но защо все нещо не става както трябва? Защо вкъщи е трудно да я приготвим така, както ни я сервират в ресторанта?

Ще ви представим няколко съвета, които световноизвестният майстор готвач Гордън Рамзи дава за приготвянето на перфектната пържола. 

Тиганът

Важно е тиганът, в който ще приготвяте пържолата, да е тежък – най-добре чугунен. Колкото по-тежък и масивен е съдът, толкова по-добре се разпределя температурата на котлона. По този начин готвенето на месото е пълноценно, защото металът на тигана не се изкривява.

Мазнината

Рамзи съветва да се подбере подходящата мазнина за готвене. Според него фъстъченото масло за готвене придава много мек вкус, а е и издръжливо на високи температури. 

Свикнали сме да чуваме колко вкусно става пържолата, изпържена в масло. Гордън Рамзи съветва никога да не използваме масло за пържолата, освен ако тя не е говежда. Той използва маслото като завършек на готвенето, а не го слага в самото начало, защото така маслото прегаря и започва да отделя вредни съединения.

Марината или подправки

Дори да не оставите пържолата в марината за няколко часа, потапянето й в избрани подправки преди готвенето е препоръчително. 

Кориандърът, солта и черният пипер са сред любимите на топ готвача подправки. Той овалва пържолата в тях, за да полепнат добре и след това слага пържолата на огъня. По половин чаена лъжичка от всяка подправка е напълно достатъчна.



Солта има свойството да задържа соковете в месото, така че то да не стане прекалено сухо.

Балсамовият оцет,е медът и горчицата са другите три подправки, които в комбинация придават невероятно мек вкус на пържолата.

Готвенето

Необходими са средно между 2 и 5 минути от всяка страна, за да се приготви пържолата в зависимост от степента на готовност, която предпочитате. Имайте предвид, че котлонът трябва да е на висока температура.

Ако обичате алангле – печете от всяка страна по около 1 и ½ – 2 и ½ минути.

Ако обичате средно изпечена пържола – печете от всяка страна по 3 и ½ – 4 минути.

Ако обичате по-изпечена пържола – печете между 4 и 5 минути от всяка страна.

Нека пържолата да си почине

Винаги оставяйте пържолата да си почине. Не я сервирайте веднага. Необходими са около 10 минути, за да се отпусне месото в тигана преди сервиране. Така соковете се реабсорбират и месото става отново крехко и сочно.

Снимки: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай