Меню

Коледна баница

25 ноември 2008 | 08:27 | Аз жената
1 от 1 гласа
Добави в любими
За тестото: 
2 кг брашно 
1-2 яйца 
1 суп. лъж. сол 
2 суп. лъж. олио 
3-4 чаени чаши топличка вода за топене на корите – гореща вода 
1 суп. лъж. сол 
1-2 суп. лъж. краве масло или свинска мас – разтопени 
За плънката: 
250 г сирене 
2 яйца 
за подмазване на баницата – повече от 1/2 чаена чаша мазнина

Продукти
Приготвяне

От изброените продукти месим тесто и от него оформяме малки топчета (излизат около 24). Поръсваме ги обилно с брашно и ги оставяме завити в кърпа да “починат”. 

При точене на всяка кора вземаме шепичка брашно, с която посипваме топчето, разточваме лист, режем го на две и го прегъваме на триъгълник. Печем триъгълниците върху печката от двете страни. В друга тава слагаме гореща вода със сол и разтопената мас (масло). Тавата, в която ще редим баницата намазваме обилно с мазнина. Разбиваме яйцата за плънката и прибавяме към тях натрошеното сирене. Опечените триъгълни кори топим в горещата маслена смес, разтваряме на две и редим в тавата. На два пъти слагаме и от плънката. Когато редим втората част, ръсим и от стопената мазнина. Започваме печенето на баницата. То става върху печка, като средата не се пече, а само краищата, отстрани. От време навреме повдигаме баницата, за да проследим печенето и сипваме с лъжица по малко разтопена мазнина на дъното на тавата.
Когато баницата е опечена отдолу, с помощта на друга тава (като я изсипваме върху нея, но за целта тя също трябва да е подмазана), обръщаме от другата страна и продължаваме печенето по същия начин.

* * *

Участва в конкурса “Коледна и новогодишна трапеза

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай