Цветя

Цветя на балкона – подгответе се отрано

14.04.2011г. / 09 51ч.
Аз жената
Цветя на балкона – подгответе се отрано

С настъпването на пролетта идва и желанието да превърнем балкона в пъстра цветна градина. Свежата украса от цветя прави дома ви гостоприемен и привлича погледите на минувачите. Започнете подготовката от сега – изберете сортовете, харесайте си сандъчета и си набавете пръст и тор.

Как обаче да открием подходящите цветя и да им се наслаждаваме чак до късно лято?

От значение е изложението на терасата, дали грее слънце или е сянка. Най-напред изберете подходящия сорт – за балкон на припек вземете растения, които обичат слънчева светлина – петуния, мушкато и ги поливайте често, особено в горещините.

За източен или западен сенчест балкон са сенколюбивите растения. Внимавайте да не ги преполеете, защото иначе ще изгният. Освен това корените на сенколюбивите растения се развиват по-добре в суха почва. Обички (фуксия), циганче (импатиенс валериана), папрати, бръшляни, както и бегонии се чувстват много добре на сянка.

Как да засадим цветя на балкона?
При засаждането в сандъчета има някои трикове. В сандъче с дължина 1 м са достатъчни 4-5 растения. Освен това трябва да са подредени според начина им на никнене – висящите растения да са в най-външния ред, за да могат да разстелят красиво цветовете си през балкона. Високорастящите засейте в най-вътрешния ред, а разстоянието между двата вида запълнете с нискорастящи цветя.

От голямо значение е да има достатъчно разстояние между растенията. Проверявайте влажността на почвата и редовно отстранявайте увехналите цветове със стъбълцето.

За да се радвате дълго на балконските си цветя, са нужни правилна поддръжка и торене. Бегониите и петуниите ще се развиват доста добре, ако смесите с пръста и утайка от кафе. Ако сандъчето е 1 м, сложете от утайката на всеки две педи. Препоръчително е от време на време да размесвате в пръстта и изкуствена тор за цветя за по-пълноценно подхранване. Веднъж седмично разтваряйте 1 куб. см тор в 1 л вода. Запазете тази доза и за бързорастящите цветя, но поливайте по-често.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Bloody ( преди 11 години )
Има много фактори - вид почва, дали растението е на сянка и т.н. :) На моите добре им се отразява ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Донка ( преди 11 години )
Госпожо Liazova, това за утайката от кафе го знам от майка ми, а тя от нейната майка. Все пак не всичко е в интернет, нали :) До сега нито една от нас не е имала проблемите, които вие описвате. Може би някои цветя не се чувстват добре от това или пък е комбинация от различни фактори. Ще се радвам да споделите при кои растения е имало проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Antoaneta ( преди 11 години )
Не съм съгласна с твърдението,че утайката от кафе подхранва почвата, в която е засадено растението.Напротив,развъждат се мухички и дори побелява,а цветето страда.Авторът на статията не е търсил достатъчно инфо в нета, преди да се захване с писането и със съветите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар