Цветя

Мъката на художника

20.02.2008г. / 10 43ч.
Вергиния Генова
Мъката на художника

Аспарагусът (плумозус) или както го наричат по народному хората (мъката на художника) е много свежо многогодишно вечнозелено растение. Той е един от тристата разновидности на аспарагуса и е най-популярният от тях, който се отглежда при домашни условия у нас. Роднините му се срещат най-много в Африка и Азия, както и в субтропическите гори на Южна Америка.

Всеки, който си има в къщи такъв вид аспарагус ще потвърди, че той не е капризно растение. Единственото, за което трябва да се следи е поддържането на умерено влажна почва. Да се полива с вода, която е престояла поне един ден и има стайна температура. А през летните месеци да се внимава да не се пресуши и да не се оставя на пряка слънчева светлина. Цъфти с малки нежни бели цветчета.

Аспарагусът обича добре наторена почва и свеж въздух. През периода на растежа пролетно летните месеци е добре температурата да бъде около 20 градуса, а през зимата около 10.

Обикновено се засажда от коренчета. Разделяме старото растение на няколко различни корена, размесваме с тор и рохкава пръст и даваме шанс и свобода за развитието на буйните гриви на няколко нови аспарагуса. Разбира се може да се захване от семена, но за това се изисква много повече време и търпение.

Градинарите препоръчват да се пресажда на всеки 4 години, но пък дори да не спазваме тези предписания ще ни се наложи от време на време да го пресаждаме, защото, за няколко години саксията ще му отеснее.

Всяка пролет е добре да се подрязват старите, изсъхнали и застарели клонки, за да се даде простор на растението да развие нови свежи клончета. Те бързо израстват и могат да достигнат дори до 3-4 м. Затова е хубаво саксията с аспарагуса да се качи на по-високо място, откъдето зелената му грива може да пада спокойно надолу. Ако аспарагусът е болен или страда от липса на влага, то игличките му от свежо зелени придобиват жълто кафяв цвят и почват да се ронят. Определено това са сълзите на аспарагуса по неговата хубава и буйна зелена премяна.

През лятото аспарагусът спокойно може да се отглежда в градината или на балкона, стига да не е подложен пряко на изгарящите слънчеви лъчи. Така той ще ви радва и ще разкрасява ежедневието ви. Може дори да ви вдъхнови да го нарисувате, да аранжирате букети с него или просто да отморявате очите си, гледайки го и мечтаейки за почивка. В този аспект е много подходящо офисно цвете – зеленото кътче за вашия поглед. Свежият облак зеленина. Един поглед и ще сте далече, далече от градската суета.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вили ( преди 9 години )
До Али: Къде държите цветето на терасата или в апартамента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Али ( преди 9 години )
Ето моето цвете ,,Мъката на художникаИмам го само от две години.За две години израстна на тази височина даже клонките вече се спускат надолу.Наистина е много нежно,не изисква особени грижи,но държи почвата винаги да е влажна.Не търпи никакво засъхване.АЗ ГО ПОЛИВАМ С ВОДА ОТ ОРИЗА С ВОДА ОТ ОРИЗА,КОЙТО ИЗМИВАМ ВМЕСТО ДА Я ИЗХВЪРЛЯМ.АКО НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗПОЛЗВАМ ТАЗИ ВОДА,ПОЛИВАМ ГО С ОБИКНОВЕНА ВОДА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Лиляна ( преди 11 години )
Аз също имам такова цвете и отворих сайта за да се посъветвам с някого за състоянието му. Беше мъничко в малка саксийка когато го купих. Развиваше се добре, но го пресадих в 3 саксийки. В двете върви горе долу добре, но в третата на най голямото клонче игличките пожълтяха и се изрониха. Прочетох Вашите публикации ще се възползвам от тях и ще се постарая да запазя цветето,защото го харесвам много а пък се намира много трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
elena ( преди 11 години )
izv, ama tova na snimkata ne e mukata na hudojnika a taka nare4enata trevi4ka mukata na hudojnika e mn po nejno cvete.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
ГАЛЯ ( преди 11 години )
ЩЕ МЕ ПРОЩАВАТЕ НО ТОВА НА СНИМКАТА НЕ Е МЪКАТА НА ХУДОЖНИКА А ЖИВ АСПАРАГУС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
нели ( преди 11 години )
Това лято бяхме на почивка в Гърция и от там си купих цветето Аспарагус (мъката на художника),само,че то е с много по малки иглички, отколкото това на снимката и доста по-нежно.Гледам го с голяма любов, но от известно време започнаха да ми пожълтяват връхчетата на игличките,а след това цялото клонче,дайте ми съмет какво да правя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
dida ( преди 11 години )
imam cikas i iskam da znam ne6to pove4e za negovoto otglejdane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Biliana ( преди 11 години )
Az sashto imam tova cvete-Makata na xudognika i e v otlichno sastoianie,imam go ot 3 godini,podxranvam go s techna tor,izriazvam my kraichetata na klonkite,sas severno izlogenie,polivam go po dva pati v sedmicata i se chuvstva mnogo dobre,veche e golemichko i kichesto,do sega sam go razsagdala samo edin pat,v momenta e tamno zelen cviat,predpochita da e vlagna pochvata mu,ne triabva da se ostavia na techenie.Uspex v otglegdaneto mu na vsichki!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Цветанка ( преди 11 години )
Имам цветето от много време (7-8 г.), но до сега не е цъфтяло. Какво мога да направя, за да цъфне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
гергана ( преди 11 години )
здравейте. имам аспарогосмного е красив ,но започнаха да му саьнат крайчетата ,станаха жълто -кафявикакво да направя за да му варна красивия *** който имаше.благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар