Меню

Класическа новогодишна баклава

29 декември 2016 | 22:02 | Илияна Николова
3 от 4 гласа
Добави в любими
1 пакет кори за баница
1 кг захар
400 г орехи
350 г масло
½ чаена лъжичка лимонтузу
1 супена лъжица канела
90 мин.

  • Порции: 15

Продукти
Приготвяне

Разделете корите на 3 части. Смесете счуканите орехи с канелата. Поръсете всяка част от корите обилно с тях и ги подредете една върху друга. Разтопете маслото до кипене и залейте корите с него, докато е врящо. Печете баклавата на 180 градуса в загрята фурна. След като се изпече я извадете и оставете да се охлади и изпръхне за поне 24 часа.

На следващия ден направете сиропа, с който ще я залеете. За целта смесете килограма захар с 1 литър вода, 1 чаена лъжичка лимонтузу и сложете на котлона да заври. Не оставяйте да ври много време, за да не започне да се сгъстява захарта.

Залейте баклавата със сиропа и оставете да попие добре за още 24 часа. Нарежете подобаващо на ромбчета.

Снимка: iStock

Вижте още 6 рецепти за баклава.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай