Меню

Ароматни великденски сладкиши

17 април 2013 | 17:10 | Аз жената
Добави в любими
Ароматни великденски сладкиши

Приготвяне

Тази пролет ще празнуваме двоен празник – Великден и Гергьовден, най-светлите български празници са в два последователни дни. Като двоен празник няма как да не подготвим дълго меню с празнични ястия, сладкиши и козунаци и през празничните дни да се насладим на приятни дълги обеди с най-близките, на слънчеви разходки с вкусни пикници на открито.

За Ваше улеснение през следващите дни ще Ви представим основни съвети от кухнята на Dr. Oetker за ароматни десерти и лесни козунаци.

Най-вкусните сладкиши са тези с лек и нежен аромат. Най-популярните аромати по нашите географски ширини са ванилия, лимон и ром.

На пазара се предлагат различни видове ванилови аромати – чист синтетичен ванилин, ванилена захар и бурбонска ванилова захар. Основната разлика между тях е крайният резултат в аромата. Чистият ванилин трябва да се разбърква много интензивно и продължително в сместа за сладкиши или напитки, тъй като се разпределя трудно поради много фината си структура. Ако не се разпредели добре, има вероятност да не ароматизира достатъчно сладкиша. За да улесни този процес, д-р Аугуст Йоткер разработва през 1894 г. продукта ванилена захар. При него чистият фин ванилин е разпределен върху кристалчета захар, при което захарта се разпределя равномерно и разтваря лесно в печивата, а това от своя страна позволява постигането на гарантиран приятен ванилен аромат.

За този Великден Dr. Oetker ще предложи най-новия естествен продукт бурбонска ванилова захар. Тя представлява смес от фино смлени шушулки и семена от растението орхидея бурбонска ванилия и захар. Смляната шушулка и семенцата в нея имат неповторим, естествен аромат на ванилия, който ароматизира кристалчетата захар, който се пази от висококачествената опаковка. Тази комбинация ще направи деликатен вкуса на Вашите печива, дребни сладки, десерти и напитки.

Една опаковка натурална бурбонска ванилова захар Dr. Oetker или ванилена захар Dr.
Oetker е достатъчна за приготвянето на сладкиш с 500 г брашно или 0,5 л сироп или десерт.

Друг популярен начин за постигане на приятен аромат е с течни есенции ванилия, лимон
и ром Dr. Oetker. Една ампула есенция е достатъчна за 500 г брашно (смес за печива) или 0,5 л смес за крем. Есенция ванилия и ром могат да се използват и за ароматизиране на
напитки, шейк или коктейли, тъй като се разтварят в течности. Лимонената есенция може да се използва само за сладкиши и кремове и не се разтваря в течности, защото съдържа естествен екстракт от лимон, който съхранява аромата си най-добре в масло.

Предлагаме Ви за слънчевата разходка да приготвите ароматни бадемови кантучини с изпитаната рецепта от кухнята на Dr. Oetker.

За приятната отмора след разходката пригответе с останалите бисквитки кантучини-тирамису с червени боровинки:

Продукти:
100 г белени бадеми
150 мл кафе еспресо или силно кафе

50 мл ликьор (Марсала, Бордо или др.)
395 г сладко от червени боровинки
1 амп. есенция лимон Dr.Oetker
250 г катучини
1 пак. крем Тирамису Dr.Oetker
200 мл студено мляко
250 г маскарпоне
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
какао Dr. Oetker за украса

Приготвяне:

Отделете 25 г бадеми за декорация настрана, начупете останалите бадеми на ситно и запечете до златисто в сух тиган с незалепващо покритие. Пригответе кафето и го смесете с ликьора. В купа смесете сладкото от боровинки с есенцията лимон.

Подредете кантучините в правоъгълна чиния (около 25 х 18 см) и го полейте със сместа ликьор и кафе. Разпределете равномерно сладкото върху кантучините.

Пригответе крема Тирамису Dr. Oetker като го разбиете 3 мин с миксер но само с 200 мл 
прясно мляко и без сметана. В купа разбийте маскарпонето, бурбонската ванилова захар и печените бадеми и накрая объркайте и добавете крема тирамису. Разстелете получения крем равномерно върху боровинковото сладко. Оставете тирамисуто около 2 часа в хладилник. Преди сервиране поръсете с какао и отделените бадеми.

Верният помощник при приготвяне на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за Вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай