Меню

Козунак по северняшки

17 април 2020 | 14:53 | Михаела Лазарова
4 от 11 гласа
Добави в любими
250 мл прясно мляко
4 яйца
300 г захар
20 г жива мая или 7 г мая на прах
650 г брашно
кората на един лимон
2 бр ванилия на прах
50 мл олио +50 г масло
100 г натрошени орехи
50 г стафиди
180 мин.

  • Порции: 2

Продукти
Приготвяне

В 50 мл хладко мляко разтворете маята. Брашното се пресява в голяма тава, прави се кладенче в него и постепенно се добавят всички съставки заедно с маята. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло, докато удвои размера си.

След това се разделя на две, а от всяка част се правят по три фитила, които се сплитат на плитки. Козунаците се подреждат в продълговати или кръгли тавички, предварително намазнени и набрашнени.

Преди да се изпекат се намазват с жълтък и пожелание се поръсват с пудра захар, орехи и стафиди. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 55 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Рецептата е предоставена от нашата читателка Йонка Кременска.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
козунака ( преди 3 години )
0,250 мляко + 4 яйца (0,06 х 4 = 0,240) = 0,490 на 0,650 брашно и става супа .. корекция на 0,100 мляко и ще се получи .. само че с 0,300 грама захар няма да тръгне никаква ферментация и трябва да се намали на 0,100 ... някой някъде е омазал цялата работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светлана ( преди 5 години )
Благодаря за рецептата, обаче искам да споделя че тестото не става достатъчно гъсто за да могат да се оформят плитки или каквото и да е, дори добавих повече брашно и си остана бая меко, така че някаде нещо е пропуснато .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар