Един от дългоочакваните пролетни празници е Великден. Подготовката за него започва седмица по-рано в Страстната седмица. Част от нея е и празничната трапеза. Освен традиционните боядисани яйца, козунаци и празнични пити, на трапезата ни трябва да има и ястия приготвени с агнешко месо.

То има редица здравословни ползи, едни от които включват: високо съдържание на протеини, калций и фосфор. агнешкото месо може да ви осигури добри количества от важните витамини В1, В12, а и селен. Също така редовната му консумация намалява риска от развитието на рак, а приготвено здравословно може да бъде част от вашата диета.

Споделяме няколко чудесни рецепти с агнешко за вашата празнична трапеза.

Агнешко буглама

Пълнено агне с коприва

Агнешко руло

Пълнено агнешко джобче с дроболинка по северняшки

Великденско дробено с вкусна заливка

Агнешко роле със салата табуле

Курбан-чорба от агнешко

Агнешко с гъби и булгур

Агнешка яхния или яхния от агнешки врат

Панирани агнешки котлети с розмарин

Агнешко бутче с ориз и гъби

Печено агнешко със спанак

Печено агне (или яре) за Великден