Какво те мъчи в любовта?

Не станахме ли прекалено разглезени в любовта?

Защо не се борим за любовта

16.01.2017г. / 16 01ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Новата 2017-а година е тук, а рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ продължава да ви дава отговори на въпроси, свързани с нея. Днес Ева Кулева отговаря на въпрос на читател и съветва как да създадем щастлива любовна връзка.

Въпрос: Гледах ваш клип в Ютюб „Любовни капани“ – изключително интересно ми стана... изгледах го целия. Много хубави и полезни неща чух, но знаете ли, напоследък си задавам въпроса „Не станахме ли прекалено разглезени?“.

Никой не иска да се бори, никой не иска да търпи и да е до човека до себе си, да му помогне да се осъзнае къде бърка. Един куп примери се чуха и в публиката – едното момиче се отказало, защото нямало химия. Защо не се бори, защо не полага усилия?

Вие самата казахте, че понякога химията идва след време. Други се отказват, защото човекът не бил положителен, ами голям проблем е това – много мъже, като претърпят финансов неуспех, това ги събаря за известен период от време, но повечето се съвземат после.

Интересно ми е какво е вашето мнение за това, масово хората се разделят без борба, само защото нещо не им допада и не искат да търпят нищо извън критериите им. Всеки си казва този не е подходящият и минава към следващия...

Няма саможертва, а мисля че именно тя показва, че един човек държи на друг. В днешно време масови са смените на партньорите, а като че ли в миналото хората са били по-търпеливи и имат дълготрайни и здрави връзки.

Ева Кулева:

Радвам се, че записът от събитието на тема „Любовни капани“ ви е полезен. Питате защо в днешно време хората не се борят, не търпят и не се жертват за другия. Аз лично не смятам, че е необходима борба и саможертва за създаването и развиването на една хармонична връзка.

Напротив, нуждата от борба, понасяне и саможертва, ми казва, че нещо в тази връзка не работи. Или партньорите не са съвместими, или нямат пълноценна връзка със самите себе си или не владеят някои от уменията за създаване и развиване на пълноценна връзка, които изброявам по-долу.

Разбира се, не препоръчвам да си събираме багажа и да си тръгваме при най-малкото препятствие, ако сме се обвързали. Нито да съдим другите прибързано и по повърхностни критерии при ново запознанство. Има голямо значение на какъв етап са взаимоотношенията. Ако става дума за периода на излизане на срещи и избор на партньор, тогава е нормално да търсим сходства, лекота в общуването и физическо привличане.

Ако говорим за партньори, които са женени, били са заедно дълги години и имат деца, тогава е нужно да се прояви повече търпение, разбиране и подкрепа в трудни моменти. За примера, който давате, с претърпян финансов неуспех – ако мъжът е необвързан, препоръчвам да се съвземе и да се изправи на крака, преди да започне да излиза на срещи и да се обвърже. Съответно жената да изчака да види дали той ще се съвземе и колко бързо, преди да реши да се обвърже с него.

Най-общо вярвам, че са необходими 3 основни условия за създаването и поддържането на хармонична връзка:

1. Да сме изградили пълноценна връзка със себе си. т. е. да се чувстваме добре в собствената си компания, да одобряваме изборите и действията си, да харесваме човека, който сме.

2. След като сме постигнали тази хармония със себе си, е необходимо да изберем подходящ човек, който също е щастлив със себе си. Подходящият за нас партньор не е само един. Има много такива хора. Те са подходящи за нас, ако споделят нашите основни ценности, нашата представа за щастлива връзка (къде, кога, как искаме да живеем заедно), имаме общи интереси, ефективни са в действията си, привличат ни силно физически, емоционално и интелектуално. За някои хора е важно и духовното привличане.

3. Овладяваме набор от умения за създаване и поддържане на хармонична връзка – общуваме ефективно, споделяме чувствата, нуждите и желанията си открито, уважаваме различията и изборите на партньора си, преговаряме за ценностите си, балансираме между даване и получаване, изразяваме благодарност, поемаме отговорност за емоциите си, изборите си и своето щастие.

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
еушушеу ( преди 5 години )
И като не сте финансово сигурни как се виждате във връзка,като лежите на гърба на някой друг ли?Връзката не е патерица ,с която да куцукаш през живота.Според Библията началото е Словото,и това няма нищо общо със статията,която е доста вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Живко ( преди 6 години )
То има ли какво да се сподели. Самата "лайф коуч" не е наясно със себе си, а дава съвети. До къде го докарахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Не споделям нито констатацията на питащия, нито правилата на отговарящата. То хубаво да се харесваме себе си и да сме завършени личности, но някак си не го виждам нито на 15, нито на 35 години. Ако човек си е себедостатъчен, връзка не му трябва, освен за показ. Връзка се създава, точно защото повечето хора не са в мир със самите себе си и имат нужда от допълване, подкрепа и стимул отвън. А за парите - ако чакаме да си стъпим на краката и тогава да създаваме семейство, я стане, я не при несгурността, която произтича от нашия тип общество. Народът ни го е казал - Който иска , намира начин, Който не иска, си търси оправдания. А според Библията - в началото е логосът (начинът на мислене, организацията).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време