Какво те мъчи в любовта?

Все по-често мисля за развод

Ева Кулева очаква вашите въпроси

15.08.2017г. / 10 29ч.
Аз жената
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Всяка жена мечтае да създаде щастливо семейство. Понякога обаче плановете, които правим, не се осъществяват според очакванията ни.

Днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ читателка търси съвет от лайф коуч Ева Кулева за това как да спаси семейството си от евентуален развод.

Въпрос: Здравейте, моля дайте ми съвет. На 24 години съм, омъжена с детенце на 8 месеца. Проблемът е, че със съпруга ми не се разбираме. Не успяваме да намерим правилния път един към друг. Според мен всичко започна след раждането на бебчето ни, отдалечихме се, аз спрях да очаквам от него отношение, внимание, предполагам в резултат на това сега едва се понасяме, като почти всеки ден или сме скарани или някой е сърдит.

Той не е лош човек, нормално работливо момче, грижовен е, но от няколко месеца все говорим, за да решим проблемите си, а накрая си създаваме още по-сложни. На няколко пъти исках да си тръгна от дома му, не успях заради детето.

Определено ми тежи това, че живеем с родителите му и не сме отделно семейство, не успявам да преодолея това. Казвали сме си, че ако не е детето, не бихме останали заедно и то много пъти... Е, все още живеем заедно... Според мен дори в интимен план не се получават нещата...

Искам да положа всички усилия, да опитам всичко, до последно тая надежда, че ще сме щастливо семейство... Но все по-често мисля за развод ... А не го искам заради момиченцето ни ... Обръщам се към вас с голяма надежда, дано успеете да ни помогнете, или по-скоро дано сами си помогнем, ситуацията ни е толкова сложна....

Този май завърших университета. Предстоят ми държавни изпити, стоя у дома, чета, гледам детето, пера, готвя, чистя, уморена съм от еднообразното ежедневие

Ева Кулева: Доколкото разбирам, се чувстваш уморена от комбинацията учене, поддържане на домакинството и грижи за дъщеря ви. Липсва ти разнообразие, внимание и интимност. Споделянето на жилище с родителите на съпруга ти, също ти тежи.

Казваш, че сте се отдалечили, когато се е родила дъщеря ви. Това се случва много често при появата на нов член на семейството – цялото внимание на родителите се насочва към детето и те пренебрегват себе си и партньора си.

Допълнителният ангажимент с ученето, ти оставя още по-малко енергия, която да насочиш към партньора си. Предполагам, че и двамата страдате от липса на внимание и любов. Нищо чудно, че и "в интимен план не се получават нещата".

Не мога да не задам риторичния въпрос – защо създадохте дете, при положение, че не можете да си позволите да живеете самостоятелно и не сте завършили образованието си?!

Обвиняваш ли партньора си за ситуацията, в която се намираш? 

Осъзнаваш ли, че ти си направила избора да се омъжиш и да родиш дете, докато още учиш?  

Предполагам, че ако намерите начин да живеете самостоятелно, ако партньорът ти помага повече с грижите за домакинството и детето, и ти отделяш повече време да се грижиш за себе си, ще се чувстваш значително по-добре. Но дали това ще ти бъде достатъчно?  

Какво изпитваш към съпруга си? Обичаш ли го? Уважаваш ли го? Защо избра да се омъжиш за него? Вярваш ли, че можете да бъдете щастливи заедно?

Избирайки да останеш в една връзка само заради детето, не правиш добро нито за детето, нито за себе си, нито за партньора си. Това, от което най-много се нуждае едно дете е да усеща любовта между своите родители. Само така може да се чувства спокойно и да усеща сигурност.

На твое място бих споделила с партньора си, че се чувствам уморена и че имам нужда от повече време за себе си и от повече мъжко внимание. Бих се постарала да го споделя спокойно и с любов, без обвинения и гняв.

Бих го помолила за повече помощ в домакинството и с грижите за детето. Бих се погрижила да се чувствам по-добре – да си почивам повече, да си осигуря разнообразие и удоволствия в ежедневието. Бих се постарала да му покажа любов и признателност. Разбира се, бих обсъдила с него и варианти за отделяне от родителите му в бъдеще. 

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай