Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... съществува сухо удавяне?

Чували ли сте за сухо удавяне?

02.07.2015г. / 15 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...“ ще ви запознаем с така нареченото „сухо удавяне“.

Знаете ли, че е възможно човек да умре от удавяне цели 24 часа след като е напуснал водата? Жертвите на „сухо удавяне“ могат да вървят и говорят, докато белите им дробове са пълни с вода.

Това се случва, когато неволно вдишате вода или някаква друга субстанция в малки количества. Тя остава в алвеолите на белите дробове, но по-късно може да предизвика истински сериозни проблеми, дори смърт.

Как става това?

При нормално дишане, диафрагмата се свива, което причинява разширяването на белите дробове. Това разширяване позволява изпълването на дробовете с въздух чрез натиск или вакуум.

Въздухът първоначално преминава през ларинкса и горните дихателни пътища, а след това навлиза в алвеолите на белите дробове.

Когато вода и ли чуждо тяло бъдат вдишани, настъпва така нареченият ларингоспазъм или спазъм на ларинкса. Това представлява състояние, траещо не повече от 60 секунди, което причинява блокиране на възможността за вдишване, а издишването остава свободно.

Свързани статии

В резултат на това се създава вакуум, предизвикан от диафрагмата, което пречи белите дробове да се изпълнят с въздух. Колкото повече човек се опитва да вдиша, толкова повече вакуумът се увеличава.

Вследствие настъпва хипоксия (намалено количество кислород), количествата въглероден диоксид нарастват и настъпва смърт.

Все пак, не се плашете. Състоянието е много рядко срещано. Само 1-2% от подобните инциденти завършват със смърт.

Коментирай
Свободно време