Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... всички хора сме 99,9% еднакви?

Интересни и неочаквани факти за човешкото ДНК

07.07.2015г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Човешката ДНК е повече от изумителна. Това, което със сигурност знаем за нея е, че тя пренася гените ни на следващите поколения. В нея е закодирано всичко, което сме.

Но знаете ли, че веригата на вашата ДНК може да надхвърли разстоянието между Земята и Слънцето цели 600 пъти, ако бъде навързана в една права?

Навързана като въже, човешката ДНК добива впечатляващи размери. Клетките на ДНК в едно човешко тяло наброяват приблизително 100 трилиона. Представете си за какъв мащаб става въпрос!

Всички ние сме 99,9% еднакви

Това е така, защото всички принадлежим към човешкия вид. Единият процент разлика ни дава възможността да отличаваме родословното си дърво от останалите.

Свързани статии

Ние хората сме над 98% идентични с шимпанзетата

Разликата между нас и тези човекоподобни маймуни е едва 1,2%. Последният ни общ прародител е живял преди около 6 млн. години. След милиарди години еволюция, ние ще споделяме общи гени от всички живи същества на земята.

Гените представляват само 3% от ДНК

Много хора си мислят, че ДНК е съставена от гени, които се пренасят с поколенията. Това е само част от истината.

ДНК всъщност носи 3% от гените. Останалите 97% от състава й доскоро се смятаха за „боклуци“. Учените са установили, че тази некодираща ДНК контролира дейността на гените. Тези клетки съдържат ключове, които се превръщат в гени или изключват определени програмни съединения.

Коментирай
Свободно време