Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... в океана има приблизително 7 милиарда килограма боклук?

Разруха дебне нашата планета

02.08.2015г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: BoredPanda

Снимка: BoredPanda

Замърсяването на околната среда става все по-наболяла тема. Малцина водят отчаяна борба с тоновете боклук, опустошаващи планетата ни, но резултатите стават все по-пагубни.

Ще дойде ден (и то много скоро), в който въздухът, водата и храната няма да стигат за екстремно нарастващото население на Земята.

За да се опитаме да разясним опасността от унищожаването на природата, ще ви представим някои болезнени факти за замърсяването на майката Земя.

Знаете ли, че замърсяването е един от най-големите световни убийци? То засяга над 100 млн. души всяка година. Такава катастрофа е съизмерима с глобални епидемии, каквито са маларията и ХИВ.

Според статистиката, от 1975 година до днес товарните кораби и круизните лайнери са оставили приблизително 7 млрд. килограма боклук в световния океан.

Над 1 милион морски птици и 100 000 морски бозайници са убити от замърсяването всяка година.

Хората, живеещи в райони със силно замърсен въздух имат с около 20% по-висок риск от смърт поради рак на белите дробове, отколкото хората, които живеят в по-чисти райони.

Река Мисисипи в САЩ донася приблизително 1,5 милиона метрични тона замърсявания с азотни съединения към Мексиканския залив всяка година. Това допринася за създаване на „мъртва зона“ в залива всяко лято с размера на щата Ню Джърси.

10% от световното население са деца. Над 40% от глобалната тежест на заболяванията, причинени от замърсявания пада върху тях. Повече от 3 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година заради разрухата в околната среда.

Китай е най-големият „производител“ на въглероден диоксид в света.

Почти 80% от битовите отпадъци в Индия се изхвърлят в река Ганг.

Шумовото замърсяване е най-пренебрегваното от всички видове замърсяване на планетата. Милиони хора в големите градове по света страдат от най-различни здравословни проблеми, без дори да си дават сметка, че шумът на градската среда им ги причинява.

Парите, влагани в ядрени тестове, биха стигнали за финансирането на 8000 ръчни помпи, които да помогнат на редица села от третия свят да получат достъп до питейна вода.

Повече от 100 вида пестициди, използвани за обработка на почвата, се разнасят из въздуха и водите. Употребата им причинява вродени дефекти, генни мутации и рак.

Свързани статии

Днес има приблизително 500 милиона автомобила в света. През 2030 година броят им ще се увеличи с около 1 милиард!

Всяка година 1000 деца умират в Индия заради замърсена вода.

Все още има едно най-чисто местенце на Земята и това е Антарктида.

Американците купуват повече от 30 млн. бутилки с вода всяка година. Само 13% от тези бутилки се рециклират.

Обединените арабски емирства са най-големият „производител“ на боклук и най-големият консуматор на вода в световен мащаб.

Хроничната обструктивна респираторна болест, която се развива при все повече хора, работещи на затворени пространства, взема повече от 1 милион жертви всяка година.

Снимки: BoredPanda

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Пенчо ( преди 8 години )
Така звучи по-злувещо.Виж ако го обърнат в грамове още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Пако ( преди 8 години )
Това не са ли 7 милиона тона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар