Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... жените, които пият бира са по-умни?

Знаете ли, че първите професионални пивовари са били жени

04.10.2015г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бирата е една от най-известните и предпочитани напитки в световен мащаб. Въпреки своята популярност има много любопитни факти за нея, които все още не са ни известни. В рубриката ни „Знаете ли, че...?, споделяме някои от тях. Не забравяйте да я консумирате умерено и с удоволствие. Наздраве!

Много любители на бирата не одобряват пяната й на върха на чашата, затова внимават как наливат пивото. Но тя може много да покаже за качеството на бирата. Ако пяна има, но не се отбелязва на чашата като дантела, дори след последната глътка, сменете бирата.

Знаете ли, че марихуаната и хмелът са от едно растително семейство? Въпреки че двете растения имат много генетични прилики, марихуаната няма как да замени хмелът за направата на бира.

Една от основните съставки за направата на бирата е водата. Тя е от ключово значение за качеството и добрия й вкус. Специалисти смятат, че едни от най-добрите и чисти води за направата на бира в света идват от планините на Ирландия.

Чашата, от която консумирате бирата също оказва влияние върху вкуса й. Ако тя е с дръжка или е направена от дебело стъкло, това ще предпази напитката ви от затоплянето с ръцете ви.

Зитология е термин, който се употребява за изучаване и проследяване цялостния процес на приготвяне на бирата.

Знаете ли, че първите професионални пивовари са били жени?

Има 400 различни видове бира, като в Белгия има най-много индивидуални марки бира в света.

Най-скъпата бира Vielle Bon Secours е толкова скъпа, че се предлага само в един бар в Лондон. Цената й е около 700 лири за бутилка.

Свързани статии

Бирата съдържа почти всички минерали, от които се нуждаем. Което означава, че ако тя остане единствената напитка на земята, може да оцелеем, тъй като е добър източник на енергия и хранителни вещества.

Бирата ни прави по-умни! Проучване на британски специалисти е установило, че жените, които пият бира в умерени количества имат по-добра когнитивна функция в сравнение с тези, които не обичат напитката.

Но бирата може да спомогне и за укрепването на костите ни, чрез предпазване на костната минерална плътност, заради високите си нива на силиций.

Коментирай
Свободно време