Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Тадж Махал променя цветовете си?

Любопитни факти за емблемата на Индия – Тадж Махал

18.11.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тадж Махал е една от най-емблематичните забележителности на Индия, превърнала се в неин символ и водеща в индийските земи хиляди туристи всяка година. Красотата му е неоспорима. Неговите характерни куполи и минарета го правят разпознаваем дори за хората, които са го зървали само веднъж на снимка.

Тадж Махал има богата история, наситена с легенди и истински факти, които ще ви споделим в рубриката „Знаете ли, че...?“

Смята се, че повече от 22 000 души са участвали в строежа на този внушителен паметник. Сред тях имало не само строители, но и художници, каменоделци, специалисти по украсата и много други.

Тадж Махал е построен в името на третата съпруга на императора Шах Джахан – Мумтаз Махал. Строежът в нейна чест продължил цели 17 години.

Според легендата Шах Джахан възнамерявал да построи друга подобна сграда на отсрещния бряг на реката, но от черен мрамор. Войната с неговите синове обаче не му позволила да осъществи плана си.

В различните времеви диапазони на деня Тадж Махал приема различен оттенъкрозов сутринта, млечнобял през деня и златист вечерта, когато Луната огрява стените и куполите му. Легендите разказват, че тези промени се дължат на промените в настроенията на жените в двора му и по-специално – на кралицата.

Мумтаз умряла преди съпруга си. Нейната смърт толкова покрусила императора, че според преданията неговите коса и брада побелели само за няколко месеца. Тяхната дължина била сравнявана с дългите коси и бради на джуджетата от приказките.

Снимка: iStock

Четирите страни на Тадж Махал са напълно еднакви. Целта била да се създаде идеален огледален образ, когато човек гледа сградата от всяка страна. Изграждането било съобразено с принципите на самовъзпроизвеждащата се геометрия и симетрия на архитектурните елементи.

Височината на Тадж Махал е 171 метра.

Общата площ на комплекса около Тадж Махал възлиза на 17 хектара. В нея се включват къщи за кости, джамия и ограждащи стени около комплекса.

Свързани статии

За да бъдат транспортирани всички строителни материали, необходими за изграждането на Тадж Махал, били използвани повече от 1000 слона.

По време на индийския бунт срещу британците от 1857 година, колонизаторите изтръгнали стотици скъпоценни камъни от стените на комплекса, вградени по време на строежа.

Тадж Махал е туристически обект, който се включва в почти всички обиколки. Намира се на 2 часа път с влак от Делхи. Включен е и в различни еднодневни екскурзии, което го прави чудесна дестинация за познавателна разходка.

Коментирай