Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... годежният пръстен се носи на лявата ръка?

Някои факти за любовта

26.11.2015г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че терминът „любов“ произлиза от санскрит и означава „желание“ ? Днес в рубриката ни „Знаете ли, че..?“ споделяме някои любопитни факти за любовта.

Годежният пръстен често се носи на безимения пръст на лявата ръка. Според древните гърци през този пръст минава вената на любовта, която отива право към сърцето.

Първите надписани брачни халки се появяват в древен Египет.

Розите традиционно са символ на любовта и в зависимост от техния цвят носят и различни послания. Например, червени рози показват страст и истинска любов. Светлорозовите подсказват желание, страст и енергия; тъмнорозовите предполагат благодарност. Жълти рози могат да показват приятелство или ревност. Белите рози показват силата или предаността.

Четирилистната детелина се счита за символ на късмет, но също така е част от ирландски любовен ритуал. В някои части на Ирландия, ако една жена яде детелина с четири листа, докато мисли за определен мъж, той ще се влюби в нея.

Мъжете и жените със симетрични лица са склонни да имат повече любовници. Повечето жени са по-склонни да се влюбят в партньор с амбиции, образование, добро материално положение, с чувство за хумор и мъже, които са високи на ръст.

Знаете ли, че сърцето е общ символ на любовта? Древните алхимици използвали символа на сърцето за заклинания за любов.

Когато един мъж е запленен от една жена, активна е тази част от мозъка му, която обработва визуалните възприятия, докато при жените по-голяма активност има в тази част на мозъка, която управлява паметта.

Когато изпитваме любов и желание за секс, в мозъка ни се активират различни части. Така например една еротична снимка би активирала хипоталамуса (който контролира глада и жаждата) и амигдалата (възбудата). Любовта активира области на мозъка с висока концентрация на рецептори за допамин (свързани с еуфория и пристрастяване).

Свързани статии

Много култури използват възела като символ на вечна любов, която няма нито начало, нито край.

Когато страдаме от любовно отчаяние нивата на допамин в телата ни спадат.

Има растения, за които се смята, че са свързани с Марс и Венера и предизвикват чувство на любов. Такива са риган, теменужки, мента, мащерка, босилек. Добавете от тях в дома си под формата на етерични масла в ароматна лампа.

Снимка: istock

Коментирай