Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... най-голямото шоколадово яйце тежи колкото слон?

Някои забавни факти за Великден

30.04.2016г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-любимите ни пролетни празници е Великден. Той ни кара да повярваме в доброто, да го потърсим в себе си и близките ни, да не спираме да вярваме в чудесата, красотата. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти, свързани с празника.

Първото шоколадово яйце във Великобритания е било произведено през 1873 г. от Дж. С. Фрай.

Най-голямото шоколадово великденско яйце е направено в Италия през 2011 година. То било високо повече от 10 метра и тежало над 7 тона. Това го прави по-високо от жираф и по-тежко от слон.

В Америка традицията за великденското зайче навлиза през 18 век.

Бялата лилия се приема като специално великденско цвете, защото е символ на възкресението.

Седмица преди настъпването на Великден в Германия може да си купите специален празничен хляб, наречен osterbrot. Той съдържа мак, стафиди и филирани бадеми. Германците обичат да го мажат с масло и да го консумират на закуска или по време на чай.

Най-голямото търсене на великденски яйца някога е правено във Флорида, когато 9 753 деца търсили 501 000 яйца. Всяка година Белият дом е домакин на Easter Egg Roll. Тази традиция датира от 1878 година и нейното начало поставя тогавашният американски президент Ръдърфорд Хейс.

Смята се, че обичаят с размяната и боядисването на великденските яйца датира от времето на египтяните, а след това е продължил и при гърците и римляните, за които яйцето е било символ на живота.

Знаете ли, че думата Easter, както наричат на Запад Великден, има връзка с Eostre, англосаксонска езическа богиня, а също и с други подобни божества от дълбока древност, като Астарта, Ищар.

В Холандия за Великден се приготвя плодов хляб, наречен „stol“. Той много напомня за коледния щолен, защото съдържа стафиди и бадемова паста (марципан).

Преди много години гевречета, наричани бретцели са били свързвани с Великден, защото се е смятало, че тяхната форма наподобява ръце, скръстени в молитва.

В Румъния великденският хляб се нарича pasca и обикновено се прави със сирене. Разбира се приготвят се и други плодови празнични хлябове.

Ако имате път към Италия, там ще имате възможността да опитате панетоне. Невероятен италиански козунак, който може да откриете с крем, шоколад, сушени плодове.

Знаете ли, че около 76% от хората първо изяждат ушите на шоколадовите зайчета?

Свързани статии

След Хелоуин, Великден е вторият най-голям празник в годината, на който се консумират големи количества бонбони и сладки лакомства.

Едни от най-красивите, знаменити и скъпи яйца са тези, изработени от Фаберже. С най-голяма стойност са смятани и тези, които са направени специално по поръчка на царете Александър III и Николай II (1885 – 1916 г.), като великденски подаръци за техните съпруги и майки, както и за други специални семейни чествания. От общо 50 царски яйца, днес са запазени 43.

Снимки: istock

Коментирай