Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... има над 2000 вида сирена?

Първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария

02.07.2016г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Вечеря, която завършва без сирене е като красива жена само с едно око.“ – Жан Саварин (френски юрист, политик и гастроном 1755-1826)

Обичате ли да хапвате сирене, а кое е любимото ви? Всички знаем за здравословните ползи на сиренето и за това, че е богато на калций, витамин А, D, В12, В2 и други. Но днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за този деликатес.

Не съществува точна информация относно произхода на сиренето. Някои археологически проучвания показват, че първото сирене най-вероятно датира от 6000 г. пр. н. е. Също така се смята, че по време на тази епоха в Месопотамия се е правело сирене от козе мляко.

Знаете ли, че днес се предлагат над 2000 разновидности на сирена, като моцарелата е едно от най-консумираните.

При сервирането на сирена има определени правила. Така например, когато искате да впечатлите вашите гости на едно плато се препоръчва да има поне три вида сирене, като: едно меко, като камембер или бри, едно твърдо сирене, като чедър, и едно синьо сирене. Също така на подноса със сирената трябва да има нещо хрупкаво, ядки, сушени плодове и разбира се нож за сирена.

Гърците са най-големите консуматори на сирене в света. Средно човек консумира около 27,3 кг сирене на година, ¾ от което е бяло сирене.

Знаете ли, че първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария през 1815 година?

В САЩ месец юни е специален месец, защото е посветен на сиренето.

Сиренето може да се произведе от различни видове млека, като краве, биволско, козе, конско и дори от камилско мляко.

По време на Римската империя големи римски къщи са разполагали с отделни кухни за производство на сирене. Римляните даже успели да разработят нови методи за опушване и добавяне на различни аромати към сиренето.

След падането на Римската империя, иновативни монаси са отговорни за изобретяването на някои от класическите сортове сирена, които познаваме днес.

Различните вкусове, цветове и текстури на сирената идват от много фактори, включително вида на използваното мляко, вида на бактериите или киселините и други.

Сиренето е най-вкусно, когато се сервира на стайна температура. Така че, ако ще предложите на вашите гости различни видове сирена, преди да сервирате извадете ги няколко минути по рано от хладилника.

Свързани статии

За някои видове сирена като моцарела, чедър, швейцарските сирена се смята, че могат да намалят риска от образуването на кариеси. Сиренето е храна, която има антибактериален ефект, ето защо казват че е полезно и за здравето на зъбите.

Знаете ли, че във Великобритания има около 700 различни вида местни сирена?

Подобно на плодовете, някои видове прясно приготвени сирена, невинаги са на разположение през цялата година.

снимка: Reuter;sistock

Коментирай