Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... жени по-често страдат от есенна депресия?

Улавянето на есенни листа носи късмет

18.09.2016г. / 10 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мислейки за отминалото лято, готови или не, трябва да посрещнем есента. Един красив сезон, изпълнен с толкова цветове, ухание на канела и печена тиква и може би малко меланхоличен. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои цветни факти за есента.

Според учени през есента нивата на тестостерон при двата пола значително се повишават. Предполага се, че това може да се дължи на древните инстинкти за чифтосване по това време на годината.

Хората родени между септември и ноември имат по-големи шансове да доживеят до 100 години.

Знаете ли, че животните и растенията реагират на промените свързани с есента? Например, всяка есен, тестисите на мъжките сибирски хамстери набъбват до 17 пъти, за да се подготвят за чифтосването.

Знаете ли, че... според суеверие, улавянето на падащи есенни листа носи късмет?

Изследвания показват, че жените губят повече коса през есента.

Противно на общоприетото схващане, катериците, които са прекарали цялата есен в събиране на жълъди и други храни, не спят зимен сън. По-скоро те прекарват по-голямата част от времето си в своите гнезда. Зимата излизат рядко за храна и прокарват нещо като тунели в снега, за да изровят заровената храна.

Есенната депресия засяга между 4 и 5% от хората и обикновено повече жени, отколкото мъже.

Вечнозелените дървета не губят листата си през есента като широколистните. Техните иглички са покрити със слой восък. Това ги предпазва от измръзване.

Знаете ли, че хората, които живеят най-близо до екватора, никога не се срещат с есента. Около екватора температурата остава постоянно почти една и съща. В тропическите региони пък се наблюдават други сезонни промени, като сухи или дъждовни периоди.

Свързани статии

Жълтите и оранжеви цветове винаги са част от пигментацията на листата и това се дължи на наличието на каротиноиди, но обикновено са скрити под хлорофила (той придава зеления цвят на листата). През есента, когато слънцето отслабва и дните стават по-къси, количеството на хлорофил в листата намалява, което позволява на другите пигменти да покажат красотата си.

За начало на есента се смята есенното равноденствие, което настъпва в северното полукълбо около 23 септември и около 21 март в южното полукълбо.

Коментирай