Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Земята не се завърта около оста си за 24 часа?

Изумително любопитни факти за нашата майка – планетата Земя

02.11.2016г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашата планета Земя е изключителна и съвършена. Малцина си дават сметка за този факт. С лека ръка разрушаваме благата, които тя ни предоставя. Живеем така, сякаш никога няма да умрем или пък грабим с пълни шепи без да ни интересува какво ще се случи със Земята след като нас ни няма.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем някои любопитни факти за планетата Земя – нашата родна планета.

Благодарение на земетръсните процеси Земята е приветливо място за живеене

На пръв поглед това твърдение звучи странно и абсурдно. Всеки човек се бои от земетресенията. Свикнали сме да ги наричаме с апокалиптични имена – „бедствие“, „ужас“, „божие наказание“.

Но благодарение на тектоничните плочи и тяхното движение, Земята е толкова уютно за живеене място. Процесите на движение на тектоничните плочи правят така, че мъртвите организми да падат в недрата на Земята, както и по океанското дъно. Така се стимулира кръговрата на въглерода.

През дълъг период от време тези останки от живи организми, богати на въглерод, се връщат обратно във вътрешността на Земята, за да бъдат рециклирани. Този процес „издърпва“ въглеродния диоксид от атмосферата, като я предпазва от парниковия ефект, унищожил например атмосферата на Венера.

Венера няма тектонична дейност и тези механизми за рециклиране не са ѝ присъщи. Ако Земята прегрее заради въглерода, съдбата ѝ ще е сходна с тази на Венера.

Но добре, че съществува геоложката активност на нашата планета, която колкото и да ни се струва пагубна понякога с всичките си земетресения, вулканични изригвания и океански формации, ни предпазва и ни дава живот.

Земята не е съвсем кръгла

Много хора смятат, че Земята е идеално кръгла, защото така са свикнали да бъде изобразявана. Всъщност, тя не е съвсем сферична. Способите на съвременната астрономия и космическите пътувания са позволили на учените да докажат, че Земята не е идеално кълбо, а е сплесната на полюсите и леко раздута на екватора.

Земята е съставена главно от желязо, кислород и силиций

Ако можеше Земята да бъде условно разделена на съставните си елементи, най-голям дял се пада на желязото – 32,1%, кислорода – 30,1%, силиция – 15,1% и магнезия – 13,9%. Най-голямата част от желязото се намира в ядрото на Земята, дълбоко в нейните недра.

Учените предполагат, че ако хипотетично някой успее да слезе и да вземе проба от ядрото, то ще бъде съставено от приблизително 88% желязо в течно състояние. Пробите от земната кора пък биха съдържали около 47% кислород.

70% от земната повърхност е покрита с вода

Когато за първи път космонавтите успяват да излязат извън пределите на нашата планета, те установяват, че сиянието ѝ е предимно в синьо, а не в зелено, както очаквали. Нейната повърхност е съставена предимно от водни басейни – около 70% от повърхността ѝ. Сушата на Земята заема останалите 30%.

Земната атмосфера се простира приблизително на 10 хиляди км височина

Земната атмосфера е най-плътна в първите 50 км от повърхността на Земята. С отдалечаване от земната кора нейната плътност постепенно намалява, но и на над 10 хиляди километра все още има някаква атмосфера, макар и много разредена.

Земята не се завърта около оста си точно за 24 часа

Свикнали сме да живеем в 24-часово денонощие. Знаем, че толкова време отнема на Земята да направи едно пълно завъртане около собствената си ос. Всъщност са ѝ необходими 23 часа, 56 минути и 4 секунди, за да направи един пълен оборот.

Една година не трае 365 дни

Ако трябва да сме точни, една година трае 356,2564 дни. Ето защо се налага през 4 години да имаме високосна година, която да компенсира тази разлика.

Земята има един естествен спътник, Луната, но и още два спътника

Единственият естествен спътник на Земята е Луната. Нашата планета разполага и с два други спътника, които я следват в неспирната ѝ „разходка“ в Космоса. Това са два астероида, привлечени от гравитационното поле на Земята. Те нямат имена, а само номера.

Земята е единствената известна на хората планета, на която има живот

Това твърдение е факт, независимо дали някои хора не са съгласни. Дали съществува живот някъде във Вселената не можем да знаем. Онова, което до момента сме успели да проучим показва, че засега не сме попадали на планета, разполагаща с живи и размножаващи се организми.

Открити са доказателства за наличие на вода на Марс и Титан – една от луните на Сатурн. Учените не изключват възможността за живот под ледената повърхност на Европа – една от луните на Юпитер. Но засега преки доказателства за живот на друга позната на нас планета не са открити.

А това ни прави истински щастливци!

По материали от universetoday.com
Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време