Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Елтън Джон е третият най-успешен артист след Елвис и Бийтълс?

Едва 11-годишен той печели стипендия за Royal Academy of Music

02.01.2017г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Елтън Джон. Снимка: Reuters

Елтън Джон. Снимка: Reuters

За него е малко да се каже, че е музикален гений. Ненадминат талант, стил и класа, се крият зад името Елтън Джон. Реджиналд Кенет Дуайт, както е неговото рождено име е роден през 1947 година в Лондон. Той е един от най-успешните музиканти за всички времена. През 1988 година, след като се развежда с Рене Блауел, Елтън разкрива пред света своята сексуалност.

През 2005 година сключва граждански съюз с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш. Елтън има двама сина – Закари на 5 и Илайджа – на 3 години. Какво още не знаете за певеца?

Знаете ли, че Елтън Джон има 37 златни и 27 мултиплатинени албума, но също така е продал над 250 милиона копия по целия свят, и държи рекорда за най-продавания сингъл на всички времена?

За над пет десетилетия, тъй като кариерата му започва през 1969 година, Елтън е направил повече от 3500 концерта в над 80 страни.

Елтън е третият най-успешен артист в историята на американските чартове, след Елвис Пресли и Бийтълс.

Едва 11-годишен той печели стипендия за Royal Academy of Music.

Елтън Джон има редица известни кръщелници, включително Шон Ленън, син на Джон Ленън и Йоко Оно, Бруклин и Ромео Бекъм – децата на Дейвид и Виктория Бекъм.

Първоначално написана за Мерилин Монро, Елтън преработва песента „Candle in the Wind“ като знак на почит към покойната принцеса Даяна.

През 2002 година е удостоен с почетна докторска степен от Кралската музикална академия.

Елтън е номиниран за награда „Грами“ 11 пъти, като е печелил престижната статуетка през 1986, 1991, 1994, 1997 и 2000 година, а през 2001 година получава Grammy Legend. Носител е и на награда „Оскар“ (1995).

Дуетното му парче с покойния Джордж Майкъл „Don't Let the Sun Go Down on Me“ е записано на живо през 1991 година на концерт на Уембли Арена, Лондон.

На 25 август 1970 година прави първия си концерт в САЩ, който се оказва и много успешен. През 1992 година в САЩ, а през 1993 година във Великобритания, Елтън създава Elton John AIDS Foundation, която е посветена на страдащите от ХИВ и свързаните с това заболявания по целия свят. Заедно двете организации са събрали повече от 300 милиона долара в подкрепа на нуждаещите се.

Знаете ли, че въпреки че е суперзвезда през 70-те години, Елтън Джон не печели „Грами“ до 1986 година.

През 1998 година Елтън получава рицарско звание от кралица Елизабет II и става Sir Elton Hercules John.

През 1964 година заедно с приятели създават бандата „Bluesology“.

Джон пише музиката за филма на Дисни „Цар Лъв“, която се превръща в мюзикъл на Бродуей през 1997 година, като това е най-касовата бродуейска продукция за всички времена.

През 70-те и 80-те години на миналия век, певецът попада в капана на кокаина.

Албумът му „Greatest Hits“ е един от 21-те най-продавани албуми на всички времена, с повече от 16 милиона продадени копия.

Свързани статии

Годината е 1979, а Елтън Джон е първата западна рок звезда, с концерт в Израел и СССР.

Певецът е известен със своите невероятни сценични костюми. Сред едни от най-забележителните му са Статуята на свободата, Моцарт, патица, Айфеловата кула и Доналд и други.

Yamaha е брандът, който е изработил пианата на певеца, с които той свири на концертите си, включително и неговото емблематично червено пиано.

Преди да прегърне славата, певецът работи като студиен музикант.

Коментирай