Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Харисън Форд е бил дърводелец?

Днес той се връща към занаята само като хоби

05.01.2017г. / 07 33ч.
Михаела Лазарова
Харисън Форд. Снимка: Reuters

Харисън Форд. Снимка: Reuters

Той изигра едни от най-любимите ни кино образи и бе час от най-касовите ленти. Харисън Форд – Хан Соло, Индиана Джоунс, може би никога нямаше да ни впечатлят толкова силно, ако не ги бе изиграл той. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“, споделяме някои малко известни факти за актьора.

Роден е на 13 юли 1942 година в Чикаго.

Пробивът му в киното е труден. Получава малки роли, ангажиментите са непостоянни. Но един ден късметът му се усмихва.

Имал е любовна афера с покойната Кари Фишър.

В интервю споделя, че в училище е бил обект на тормоз.

След като се дипломира през 1960 година, Форд изучава английски език и философия в Ripon College – Уисконсин.

Преди да стане филмова звезда, Харисън Форд е бил майстор дърводелец. Занаят, към който той се връща понякога, но само като хоби.

Знаете ли, че от всички герои, които е изиграл, Форд често цитира Индиана Джоунс, един от най-любимите му образи.

Белегът на брадичката му, който всички сме виждали, получава през 1968 година, когато се опитва по време на шофиране да затегне колана си, но той му се изплъзва.

През 1997 година е поставен под номер едно в класацията за „Топ 100 артисти на всички времена“ на списание „Empire“.

През 1964 година се жени за Мария Маркуард. Развеждат се през 1979 година. От връзката им се раждат двама сина – Бенджамин (роден през 1967 г.) и Уилард (роден през 1969 г.).

Разводът му с Мелиса Матисън е сочен като номер 4 на най-скъпите разводи сред знаменитостите, според списание „Forbes“. Тази раздяла му е струвала около 85 милиона долара. От този брак има син и дъщеря.

Форд е известен защитник за опазването на околната среда. Дори има два вида кръстени на него – мравка от Централна Америка (Peidole Harrisonfordi) и паяк (Calponia Harrisonfordi). Също така има честта да именува нов вид пеперуда, който нарича „Georgia“ на неговата дъщеря.

Знаете ли, че Форд е имал предложение да изиграе ролята на д-р Алън Грант в „Jurassic Park“ (1993), но отказва. След това образът бива изигран от Сам Нийл.

На 2 юни 2003 година той получи своята звезда на холивудската Алея на славата.

През 1977 година за участието си в „Междузвездни войни“ получава хонорар в размер на 10 000 долара.

Харисън Форд намирал за скучен героя си Хан Соло и дори предложил да бъде убит в серията „Завръщането на джедаите“. Но Джордж Лукас не приема предложението му.

Преди да му бъде предложено да изиграе Хан Соло, Джордж Лукас разглежда като вариант образът да бъде изигран от Кристофър Уокън или Ник Нолти.

Според някои източници Харисън Форд и Джордж Лукас се запознават, когато бъдещият актьор приема негова поръчка за мебели.

Свързани статии

Звездата от Star Wars е бил женен три пъти, има пет деца и трима внуци. Има и осиновен син заедно със съпругата си Калиста Флокхарт.

Знаете ли, че Форд е добър приятел с Бил Клинтън?

В последната година от колежа, посещава клас по драма, но не защото искал да стане актьор, а за да преодолее срамежливостта си.

Снимка: Reuters

Коментирай