Знаете ли, че...?

Катедралата Саграда Фамилия – творението на Гауди

Една забележителна архитектура, спираща дъха

10.02.2017г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пътувайки из различни и нови места, винаги искаме да се запознаем със забележителностите. Ако ви предстои екскурзия в Барселона, не пропускайте да видите една от най-големите й  забележителности – катедралата Саграда Фамилия (Святото семейство).

Този архитектурен шедьовър е дело на испанския архитект Антонио Гауди (1852-1926). Неговото желание е било да построи най-забележителната катедрала на 20 век. Гауди отделя повече от 40 години от живота си за построяването на храма. За съжаление и до днес строежът продължава, тъй като катедралата е недовършена.

В архитектурния проект са били заложени 18 кули, като е построена само една. Средствата за построяването на катедралата са предимно от дарения. Днес Саграда Фамилия е посещавана от милиони туристи.

Първата завършена фасада е наречена „Раждането на Христос“. На фасадата има три портала – „Порталът на надеждата“, „Порталът на милосърдието“ и „Порталът на вярата“.

Не се знае колко време ще отнеме построяването на катедралата. Строежът започва през 1882 г. и плановете са да бъде завършен през 2026 година, на стогодишнината от смъртта на Гауди.

La Sagrada Familia е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Въпреки че все още не е завършена, от 1984 година тя е в списъка на ЮНЕСКО заради своята уникална, иновативна и артистична архитектура.

В рамките на Саграда Фамилия има голяма природна символика. Интериорната структура е подкрепена от големи колони, които изглеждат като дървета.

В основата на едната от колоните има костенурка, която символизира баланса между сушата и морето. За Гауди човечеството е част от природата.

Когато катедралата бъде завършена, ще бъде най-високата религиозна сграда в Европа. Централната кула в средата ще достигне 170 метра.

Свързани статии

Гауди не просто е използвал естествения свят за вдъхновение, а за да развие нови архитектурни техники. Той анализирал растения, животни и геотермални образувания, за да разбере как те естествено крепят форма и тегло.

Катедралата е построена така, че да може да бъде видяна от всички точки на града. В най-високите си точки има стъклени мозайки, които отразяват слънчевата и лунната светлина.

Разгледайте снимки на уникалната сграда в галерията ни.

Коментирай