Знаете ли, че...?

Някои малко известни факти за маите

Знаете ли, че... около 7 милиона маи все още живеят на полуостров Юкатан?

05.06.2017г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Те продължават да бъдат една от най-големите древни загадки. Маите са индиански народ, възникнал в нашата ера, като първите им градове се появяват между I и IX век. Интересна и красива архитектура, изработване на керамика, каменни монументи... Много от техните културни паметници и предмети на бита са запазени до днес.

Цивилизацията на маите е първата в Америка, която започва да строи градове от камък. Всичко в живота им било свързано с религията. Напредвали бързо в изучаването на астрономията и математиката. Вижте още някои любопитни факти за тях.

Въпреки че тяхната цивилизация е намаляла и е била завладяна, в много селски райони на Мексико и Гватемала езикът и културата на маите продължават съществуването си.

Около 7 милиона маи все още живеят на полуостров Юкатан.

Някои лингвисти смятат, че думата „акула“ всъщност е дума, която произхожда от маите.

Маите „усъвършенствали“ красотата на децата си. В миналото те харесвали някои неестествени физически характеристики. Например, на челата на бебетата били поставяни дъски, за да бъдат плоски.

Кадър от Британския музей, Снимка: личен архив

В миналото, маите кръщавали децата си според деня, в който са родени. Маите били много напреднали в своята медицина. Те шиели рани с човешка коса, лекували зъби, дори правили протези.

Знаете ли, че маите никога не са използвали желязо или стомана? Техните оръжия са били направени от вулканични камъни или обсидиан – вулканично стъкло.

Някои маи и днес принасят кръвни жертви, но не и човешки. Обикновено пилета.

Руините и пирамидите, които често виждаме на снимки са едни от най-големите градове на маите.

Маите нямат само един календар и нито един от техните календари не е предвиждал край на света през 2012 година. Всъщност имат три календара, които работят на цикли.

Снимка: Reuters

Знаете ли, че маите са имали една от най-модерните системи за писане между древните цивилизации? За съжаление много от техните текстове са унищожени през вековете, но има и такива, които са запазени и дори преведени.

Маите често използвали халюциногенни природни наркотици (като растения, тютюн, някои видове гъби) в своите религиозни ритуали, но и когато трябвало да успокоят болката при физическо неразположение.

Свързани статии

Обичате ли сауната? Е, трябва да знаете, че тя има вековна история и че маите също са се възползвали от нея, за да прочистят телата си. От обикновените хора до царете им, техните сауни били направени от скални камъни с малък отвор на тавана. Водата била изливана върху горещи камъни и така се създавала необходимата пара и температура.

Маите са се занимавали със земеделие и въпреки че селското стопанство в тропическите гори не е лесно, те успели да преодолеят големи пречки и си създали огромни резервоари за съхраняване на вода.

Коментирай