Знаете ли, че...?

Майорка – райско бягство на Балеарските острови

Любопитни факти за остров Майорка

18.07.2018г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Остров Майорка е истинско райско кътче. Неговите дълги плажни ивици и живописни скалисти брегове привличат стотици хиляди туристи всяка година. Майорка заслужава да бъде посетена поне веднъж в живота не просто като място за плаж, а като дестинация, наситена с история, прекрасна архитектура, невероятни природни забележителности и гледки.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои много любопитни факти за красотата и историята на Майорка.

1. Името на острова идва от латинската фраза „insula maior“, което означава буквално „големият остров“. Майорка е най-големият от Балеарските острови и най-големият остров, влизащ в отвъд континенталната територия на Испания. Постепенно фразата се съкращава при изговор и така остава името Майорка.

2. Островът се обитава от хора още 7000 г. пр. Хр. Поради стратегическото си местоположение в средата на Средиземно море, много армии са се опитвали да атакуват Майорка по вода през вековете. През 123 г. пр. Хр. римляните се опитали да завладеят острова. Най-известното нашествие е това на император Хайме от Арагон през 1229 година, което дава и началото на Майорка такава, каквато я познаваме днес.

3. Туризмът е най-широко застъпеният поминък на острова. Той се развива още от края на 19 век и началото на 20-ти. През 20-те години на миналия век Майорка е приютявала световни знаменитости като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър, които обожавали да отсядат на острова. Австрийската принцеса Сиси също била сред почитателките на Майорка и винаги, когато имала време, отсядала там.

Масовият туризъм, който е характерен в наши дни поставя началото си през 50-те години на 20 век.

4. Художници и писатели са били привлечени от острова през вековете. Красотата на Майорка е вдъхновявала артисти, драматурзи, музикални виртуози. Най-известният сред тях е Фредерик Шопен, който е живял известно време на Майорка заради тежката си астма. Лекарят му предполагал, че климатът на острова ще помогне за облекчаването ѝ, но уви – състоянието на композитора се влошило още повече. Той прекарал зимата на 1838-39 година там заедно с любимата си Жорж Санд. Няколко години по-късно умира в Париж.

Английският писател Робърт Грейвс също е сред почитателите на Майорка. Той е и един от първите англичани, преместил се да живее на острова.

5. Най-високата планинска верига на Майорка – Сера де Трамунтана, е частна собственост. През 2011 година тя получи статут на световно наследство от ЮНЕСКО като район с голямо природно и културно значение. Застрояването ѝ е забранено със закон. Най-високият връх е Пуиг Майор (1445 метра).

6. Впечатляващата катедрала Ла Сеу в Палма, столицата на Майорка, е една от най-значимите забележителности на острова. Огромната сграда е построена върху останките на джамия. Строежът на катедралата започва през 1230 година и продължава цели 400 години. Известният архитект Антони Гауди също взима участие в работите по катедралата. Той отваря допълнителни витражи в сградата, така че в нея да навлиза повече слънчева светлина.

Свързани статии

7. Почти половината от постоянното население на Майорка живее в столицата Палма – около 500 хиляди жители.

8. Майорка посреща хиляди велосипедисти всяка година за професионално обучение и състезания за любителите на колоезденето.

9. Майорка притежава невероятно живописни пещери. Най-атрактивната сред тях е пещерата Драк или пещерата на дракона. Галериите ѝ са дом на невероятни иглести минерални образувания. Почти цялата пещера е пропита от живописни тюркоазени езера. В една от галериите има инсталирана зала за концерти като най-забележителната атракция в нея е класически концерт на живо. Музикантите плават в богато осветени лодки по езерото, докато свирят прекрасни класически произведения на Моцарт и Вивалди.

10. Островът се радва на прекрасен мек средиземноморски климат. Средната температура през цялата година по бреговете на Майорка е 21-24 градуса. През цялата година има около 300 слънчеви дни като преваляванията са краткотрайни и бързо спират.

Коментирай