Знаете ли, че...?

Розетският камък – ключът към разгадаването на йероглифите

Част от камъка може да се види в Британския музей

27.06.2017г. / 12 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Чували ли сте за Розетския камък? Това е една от египетските загадки, които учените успяват да разшифроват. На пръв поглед сякаш с нищо не би привлякъл вниманието, но се оказва, че благодарение на него сега знаем много за древната египетска цивилизация.

Розетският камък е фрагмент от голяма черна базалтова каменна гравюра, намерен близо до град Розета в Египет през 1799 година.

Върху камъка е гравиран един и същи текст на три различни езика – древноегипетски йероглифи, демотично писмо и на старогръцки.

Понеже древногръцкият по това време е бил добре изучен, благодарение на Розетския камък бива направен превод на египетските йероглифи от Жан-Франсоа Шамполион през 1822 година.

Откриването и преводът на този текст са много важни, защото това спомага за тълкуването на много други ранни писмени източници на древната египетска цивилизация.

Розетският камък е с приблизителни размери: височина 114,4 сантиметра, широчина 72,3 см и дебелина 27,9 см Тежи около 760 килограма.

Смята се, че Розетският камък е бил гравиран от група свещеници в Египет, за да почетат египетския фараон. Те изброяват всички добри неща, които фараонът е направил за свещениците и египетския народ.

Знаете ли, че този древен камък или по-точно част от него, която е запазена днес е изложена и може да се види в Британския музей?

Смята се, че камъкът е бил гравиран с надписите през 196 г. пр. н. е по времето, когато е управлявал египетският фараон Птолемей V Епифан, петият владетел на династията Птолемеи.

Когато Розетският камък бива открит, първите два текста са били неразбираеми за учените.

Знаете ли, че последно йероглифи са били използвани през 396 г. сл. Хр.?

Използването на йероглифи бързо замира, след като римският император Теодосий I затваря всички нехристиянски храмове през 391 г. сл. Хр.

Ето защо Розетският камък е бил толкова интересен за откривателите. Тогава не се е знаело много за йероглифите, дали те са просто символи или букви на говорим език, също така дали трябва да се четат от ляво надясно или от дясно наляво.

Знаете ли, че Томас Йънг допринася значително за дешифрирането на египетските йероглифи върху камъка?

Преди камъкът да бъде взет от британците, французите правят копия на надписите върху камъка. Тогава обявяват конкурс между учени от двете нации кой първи ще направи откритие относно текста.

Свързани статии

Английският учен Томас Йънг бил първият, който отбелязал значителен напредък. Той открива до 80 прилики между йероглифните и демотичните текстове върху камъка. Открил и фонетичните символи „p t o l m e s“ в йероглифния текст върху камъка, използвани за написването на името на фараона на гръцки „Ptolemaios“, като по този начин става първият, който превежда йероглифния текст върху камъка. Около 20 години са били необходими за декодирането на текстовете върху Розетския камък.

Снимка: личен архив

Коментирай