Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... лемурите са свещени в Мадагаскар?

На Мадагаскар съскат не само змиите

20.08.2017г. / 06 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка:pixabay

Снимка:pixabay

Мадагаскар е остров в Индийския океан. Намира се на югоизток от Африка. Над 90% от дивата природа на Мадагаскар не се среща никъде другаде по света. През 2012 г. населението на Мадагаскар е приблизително 22 милиона души, като 90% от тях живеят с по-малко от 2 долара на ден. По-голямата част от населението се придържа към християнството или традиционните вярвания.

Какво още не знаете за това красиво и екзотично място?

В миналото тази територия е била населявана от азиатци, но с течение на времето пристигали африкански, още азиатски и европейски групи от заселници, всяка от които добавя своя уникален принос към културата на острова.

Преди френското колониално управление, Мадагаскар е бил управляван от жена – кралица Ранавалон III, последният суверен на Кралство Мадагаскар, управлява от 1883 до 1897 г., преди да бъде отстранена от власт от френските колониални сили.

Змиите не са единствените, които съскат в Мадагаскар. По тези места се срещат съскащи хлебарки с внушителни размери.

Много местни растения имат лечебни свойства и се използват като съпътстващо лечение. В Мадагаскар правата на човека са силно защитени. Етническите, религиозните и сексуалните малцинства са под закрилата на закона. Държавните репресии са редки и се полагат постоянни усилия за премахване на корупцията в силите за сигурност.

Знаете ли, че симпатичните лемури са свещени в Мадагаскар? Местните са приели, че тези животни носят душите на техните предци.

Както мъжете, така и жените в Мадагаскар носят едни и същи дрехи, наречени „ламба“. Има ламби за бракове, ламби за работа, ламби за старейшини, ламба за деца и дори мъртвите се обличат в специален вид ламба преди погребението.

Кухнята на тази страна отразява нейното културно разнообразие от Югоизточна Азия, Африка, Индия, Китай и Европа. В съвременната мадагаскарска кухня, чесън, лук, джинджифил, домати, къри, кокосово мляко, ванилия, карамфил и куркума са обичайни аромати.

Знаете ли, че Мадагаскар е сред основните доставчици на ванилия, карамфил и иланг-иланг?

Почти всички растителни и животински видове, намиращи се на остров Мадагаскар, са уникални за тези земи.

Тук има два сезона – сух хладен сезон, който започва през май и продължава до октомври и горещ дъждовен сезон, който започва през ноември и продължава до април.

Свързани статии

Столицата Антананариво е най-населеният град.

Мадагаскар е една от най-бедните страни. Хората на тази територия са изправени пред много проблеми, включително лоша здравна помощ, лоша образователна система, икономически проблеми и недохранване.

Тук се говорят два официални езика – първият е френски, а втори е мадагаскарският.

Коментирай
Свободно време