Знаете ли, че...?

Какво прави мозъкът по време на сън?

Знаете ли, че мозъкът парализира тялото ви?

30.01.2018г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мозъкът е съвършена машина. Все още науката не е успяла да разгадае всички негови механизми. Сънят също е специфичен механизъм, по време на който се случват редица „магии“. Не мислете, че сънят е предназначен само да се наспите и да „презаредите батериите“.

Във всяка една фаза на съня мозъкът извършва сложни дейности, които помагат на тялото да функционира.

Преминавате през етапи

Сънят има специфични етапи. Първата фаза е така наречената NREM фаза, която се характеризира с бавно движение на очите. Следват NREM 2 и 3 фази, които непосредствено предхождат REM фазата на бързо движение на очните ябълки.

Любопитни факти за депресията

Целият цикъл на съня отнема общо около 90 до 120 минути като човек има средно по 4 или 5 такива на нощ.

Мозъкът се прочиства

Когато някой каже, че се е събудил като чисто нов или прероден, не лъже. Проучване от 2013 година, проведено в Университета в Рочестър констатира, че системите за отстраняване на отпадъци и токсини на мозъка се активират именно по време на сън, пише rd.com.

Тези отпадни вещества се натрупват през деня, а нощем по време на съня организмът успява да се освободи от тях. Още една причина да се стремим да спим достатъчно.

Според Sleep Science, гръбначно-мозъчната течност (ликвор) се изпомпва много по-ускорено по време на съня, отколкото през деня в активно състояния. Чрез този механизъм мозъкът се освобождава от ненужните клетки, които на по-късен етап причиняват дегенеративни заболявания на нервната система, включително болестта на Алцхаймер.

Създават се спомени

По време на сън мозъкът може да прехвърли краткосрочната информация и скорошните събития в дългосрочната памет. Това е нещо като бекъп на информацията, постъпила наскоро на харддиска на компютър.

Знаете ли, че... хората и бананите си приличат по ДНК?

Ученият и изследовател на съня от Университета в Бъркли Матю Уокър дори смята, че сънят след учене помага многократно повече за запомняне на информацията. Така се изграждат нови структури на мозъка, които имат за цел да съхраняват дългосрочно новопостъпилата информация и да я анализират.

Свързани статии

Вие сте парализирани

Мозъкът прави това за ваша безопасност. Според Sleep Science, по време на REM съня частта на мозъка, която отговаря за моторните неврони, бива деактивирана. Вследствие на това мускулите също биват деактивирани, което води до временна парализа.

Парализирането по време на сън обикновено трае около 20 минути по време на най-интензивния етап на съня. Ето защо през останалото време можете да се движите, да ритате половинката си или да падате от леглото.

Какви чудеса още прави мозъкът по време на сън?

  • Възстановява енергията
  • Подобрява уменията, включително танци, шофиране, спортни постижения, гласови възможности
  • Прави ви по-способни и уверени във взимането на решения
  • Творческото мислене и креативността се повишават значително
Коментирай