Притчи, мъдрости, цитати

Притча за мъдреца и нещастника

Къде да търсим щастието

18.02.2016г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има и моменти, в които очакваме някой друг да ни направи щастливи, защото смятаме, че само така ще можем да направим и хората край нас такива. Истината е съвсем проста и се крие в нас. Следващата поучителна история ще ви припомни къде да търсите щастието.

Притча за мъдреца и нещастника

Имало един мъдрец, който обичал да се разхожда из природата и да се радва на нейната красота. Веднъж, докато се възхищавал на света, срещнал един стар и измъчен човек. Нещастникът бил прегърбен, а по изражението на лицето му се виждало, че носи голямо бреме.

– Защо си обречен на такава болка? – попитал мъдрецът.

– Страдам за щастието на децата и внуците си. – отговорил човекът. Моят прадядо цял живот е страдал за живота на дядо ми. Дядо ми е страдал цял живот заради щастието на моя баща. Баща ми е страдал заради моето щастие, а аз страдам цял живот, само за да могат моите деца и внуци да намерят щастието.

– Имало ли е поне един щастлив човек във вашето семейство? – попитал мъдрецът.

Свързани статии

– Не, но моите деца и внуци ще бъдат щастливи! – казал нещастникът.

– Неграмотният не може да научи другите да четат, а къртицата не може да възпита орел! – казал мъдрецът. – Научи се първо ти да бъдеш щастлив, тогава ще разбереш как да направиш щастливи децата и внуците си. – посъветвал го мъдрият човек.

Коментирай
Свободно време