Притчи, мъдрости, цитати

Притча за вътрешната хармония

Защото всеки е уникален, но често го забравяме

04.12.2016г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки един от нас е уникален по свой собствен начин. Всички ние сме добри в нещо, но често забравяме това. По-лесно е да се сравняваме със съседа, приятелите, колегата, дори с врага.

Сравнението само пречи на това да бъдем щастливи и успешни.

В рубриката ни „Притчи и мъдрости“ споделяме една поучителна история, която ще ви напомни защо трябва да вярвате повече в себе си и да не се сравнявате с другите.

В древни времена живял владетел, който имал пищна и красива градина, в която много обичал да прекарва времето си. Един ден, когато влязъл в нея видял, че всичките му любими растения са увехнали.

– Какво се е случило? – попитал той.

Един дъб му отговорил, че той умира, защото иска да бъде висок и строен като бора. Също така изразил съжалението си, че няма силата да дава плодове и свежи цветове.

Лозата плачела, защото не можела да цъфти така красиво и да носи аромат като превъзходната лилия. Лилията повяхвала, защото не притежавала силата и мощта на величествения дъб.

Отчаян, владетелят се скитал в повехналата градина, когато забелязал един-единствен свеж и красив цвят с приятен аромат. Това била фрезията, която му казала:

– Винаги съм знаела, че ти си ме посадил, защото си искал да имаш именно фрезия, за да се наслаждаваш на моите цветове и аромат. Ако искаше да имаш на това място дъб, лоза или лилия, то ти си щял да посадиш техни семена. Но ти си избрал мен, така че не е необходимо да искам да бъда нещо друго.

Свързани статии

Извод: Ние сме тук такива, каквито сме. Около нас има много и различни хора. Някои са по-богати, други по-силни, красиви, успели. Но всеки един от нас е неповторим и уникален. Ето защо вместо да се сравняваме с другите е добре да положим усилия да се самоусъвършенстваме.

Но най-напред трябва да приемем себе си, да обичаме себе си, да поправим грешките си и да се гордеем с успехите си. Може да обичате себе си като прекрасно ароматно цвете и да се наслаждавате на всеки миг или да мразите себе си, сравнявайки се с другите и да увехнете като личност. Вие избирате!

По материали от mirpozitiva.ru

Коментирай