Притчи, мъдрости, цитати

Притча за ревността

Как да запазите любовта

19.07.2020г. / 19 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

В любовта всеки проявява ревност. В някои връзки тя е провокирана от някакви действия на партньора, докато в други се е превърнала в болест. Следващата поучителна история ще ви напомни разрушителността на ревността.

В едно село живял мъдрец. Един ден при него дошъл за съвет мъж, който споделил, че е нещастен и се срамува от собствените си пороци.

– Аз съм твърде ревнив. Знам, че това е недостойно чувство, но не мога да се справя с него. Съпругата ми е лоялна, любяща, но аз все още се разкъсвам от ревност. Знам, че тя е честна с мен, но въображаеми любовници ме карат да полудявам при мисълта, че може да се подиграва с мен. Изтощен съм до краен предел. Дайте ми съвет как да се отърва от тази неволя. – казал мъжът.

Мъдрецът се замислил, а след това му отговорил:

– Чух една история за човек, който наследил красива черешова градина. Всяка пролет дърветата били в разцвет, всичко било покрито със снежнобели венчелистчета. От най-малкия бриз те се издигали във въздуха и всичко било толкова красиво.

Собственикът на градината се грижил много за наследството си и всяка година дърветата давали богата реколта. Но веднъж при него се отбил лош човек, клеветник и завистник.

Свързани статии

– Каква прекрасна градина. Жалко, че през нощта може да дойдат крадци. – казал неканеният гост.

След като си тръгнал, думите му силно притеснили собственика на градината. Нощем започнал да излиза и да пази градината, денем спял, защото бил уморен, а и трябвало да има нови сили, за да пази реколтата си.

С течение на времето никой не се грижел за дърветата, оградата на имота му също се разрушила. Така мъжът седейки всяка нощ в градината, забравил за прекрасния вкус на черешите си.

Още вдъхновения може да прочетете в рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“.

Коментирай
Свободно време