Притчи, мъдрости, цитати

Притча за търговеца и камъните

Когато лъжата тежи

25.05.2017г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас допуска грешки. Лъжата е една от тях. Има благородни лъжи и такива, които са с цел да се спечели нещо на гърба на чуждото нещастие. Лъжата почти винаги тежи на съвестта на този, който я е казал.

Дори след години тя намира начин да напомни за себе си. Ето защо е важно да поправяме навреме стореното, дори да не разкриваме себе си, само, за да не ни тежи. Днес споделяме една поучителна история, която ще ви напомни това.

Притча за търговеца и камъните

Един човек купил от пазара зеленчуци. Когато се прибрал у дома видял, че в кошницата търговците са му сложили не домати, а купчина чакъл. Човекът не се върнал да търси сметка за това, че е бил измамен и продължил да си живее както преди.

Минали 40 години и един ден на вратата му се почукало. Когато отворил домакинът видял, че на прага на вратата стои един старец.

Свързани статии

– Здравейте, преди години ви измамих и сега идвам да поискам прошка от вас. – казал старецът. Измаменият повдигнал вежди и казал:

– Спомням си този случай, но не ми дължите нищо. Камъните в същия ден хвърлих в една яма, а вие 40 години ги носите в сърцето си.

 

 

Източник: elims.org.ua

 

 

Коментирай