Наесен с песен

Предимства и недостатъци на предучилищното обучение

Добре ли е да пратим детето на предучилищна?

28.08.2015г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да пратим ли детето на предучилищна занималня или да го оставим да си играе на воля, докато все още има време за това?

Този въпрос мъчи много родители. За да отговорим, ще се опитаме да очертаем предимствата и недостатъците на предучилищното обучение.

Предимства

Подготвителните занимания дават много предимства на децата. Преди всичко ги научават на ред и дисциплина. 

Детето се научава, че има правила, които трябва да спазва. Свиква с другите деца, съобразяването с тях, научава се да работи в група. 

Разнообразието от предучилищни програми предоставят на децата възможност, да се занимават със забавни дейности – песни, танци, изкуства, игри, начални умения в областта на даден занаят. 

Едно от най-важните неща, които децата печелят от времето, прекарано в предучилищната занималня, е подготовката по разпознаване, четене и писане на азбуката. Броенето, писането на цифрите и основите на елементарното смятане също са от огромна полза за един бъдещ първокласник.

Снимка: iStock

В предучилищното обучение са необходими учебни пособия, моливи, тетрадки, блокчета са рисуване, с които детето е добре да се запознае, за да е подготвено за първи клас. Така се поставят академични основи, които ще улеснят прехода от безгрижно детство към отговорността на училището.

За работещите родители предучилищната занималня също е полезна, тъй като детето е в добри ръце, докато родителите са на работа. 

Недостатъци

Хубаво е, че в предучилищната занималня, детето свиква с голяма група деца, с които се учат на нови неща едновременно. Лошо би могло да се окаже, че големите групи не позволяват на педагозите да обърнат равностойно внимание на всички деца. А знаем, че в тази крехка възраст всяко дете има нужда от специфично внимание.

Голям риск би било, ако оставите детето на нелицензирано предучилищно учебно заведение. Най-добре е децата да бъдат подготвени от специално обучени за целта предучилищни педагози. 

Друг недостатък на предучилищната подготовка може да се окаже фактът, че изисква средства. Не всички родители могат да си позволят този лукс, въпреки че е удобно, особено за работещите майки и татковци.

Коментирай