Наесен с песен

Как да направим детето по-дисциплинирано преди училище?

Възпитанието в уважение към ученето помага на бъдещите първокласници

31.08.2015г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Дисциплината е от огромно значение за развитието на детето, не само за уменията му в училище. 

Много деца трудно се поддават на опитите на родителите да създадат организационни навици у децата, но търпението и спокойствието за най-ценни в тези моменти.

Ако на вашето дете скоро му предстои да стане първокласник, а дисциплината му куца, трябва да се постараете да създадете определени навици у него, които ще му помогнат в училищната среда.

Наблегнете на вниманието

Децата се нуждаят от внимание, за да учат. Именно затова вие като родители трябва да обърнете внимание на самото внимание. Детето трябва да се научи, че е важно да се съсредоточава, за да бъде училищният процес успешен. 

За целта първо вниманието трябва да дойде от родителя. Обяснете на детето, че в определен час от деня ще трябва да остави игрите и заедно да се занимавате с някакво обучително занимание, например писане на азбуката, цифрите, оцветяване, слушане – всичко, което изисква съсредоточаване от страна на детето. 

Важно е, защото по този начин то ще свикне, че има момент от деня, в който ще му се наложи да е сериозно ангажирано, когато започне училище.

Можете да изпробвате едно упражнение за възпитание на вниманието: Сложете в килера или в другата стая телефон. Започнете да се занимавате с детето. По някое време звъннете на номера на телефона в килера. 

Ако детето понечи да отиде да го вдигне, обяснете му, че не трябва да се разсейва с нищо, докато не свърши задачата, която сте му възложили. Правете това упражнение или подобни на него, докато детето започне да игнорира страничните шумове и поводи за разсейване, докато не си приключи заниманията. 



Отделете специално време за обучение

Дисциплината и умението за съсредоточаване и уважение към обучението се корени в обясняването на значението на ученето. 

Най-добрият начин е да използвате спокоен тон, когато обяснявате нещо на детето или когато го карате да върши нещо, пише, чете, рисува или каквото и да било. Никога не трябва да е насила. Така ще създадете крайно негативно отношение на детето към ученето, което ще му попречи, когато започне училище.

Насърчавайте го, хвалете го, превърнете подготовката за обучението в игра – така винаги е по-лесно. 

Свързани статии

Определете граници

Много хора смятат, че децата трябва да са свободни да се развиват по свой си начин. Така щели да намерят пътя си по най-добрия и естествен начин. Това всъщност не е така. 

За да се научи на социални, обучителни и междуличностни умения, детето трябва да има ясни граници. Те са му необходими. И не става дума за „рязане на крила“, напротив. Понятията за допустимо и недопустимо тук са на централно място.

Детето просто трябва да има понятие какво е редно и какво – не, в поведението и реакциите му.

Коментирай
Свободно време