Наесен с песен

Плюсове и минуси на училищната униформа

Добре ли е децата да носят униформи в училище?

03.09.2015г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Униформите в родните училища не са задължителни. През последните няколко години обаче доста училища избраха да се върнат назад към традицията да се носи училищна униформа.

Това е избор, който или училището, или родителското настоятелство правят. Нека поговорим за плюсовете и минусите от носенето на униформа в училище.

Плюсове на униформите

Едно от основните предимства на носенето на ученическа униформа е, че всички ученици изглеждат по един и същи начин. Така всички са равни и учениците, които произхождат от семейства с по-малки възможности няма да се чувстват зле, ако дрехите им са по-обикновени от тези на по-заможните им съученици.

Родителите също оценяват този плюс на униформата, защото не се налага да харчат много пари за ежедневни дрехи. Достатъчно е да купят два чифта униформи за смяна и децата ги носят през цялата учебна година.

Другото хубаво на униформите е, че всяко училище има своя емблематична униформа и така учениците се чувстват специални в своята общност. Това им дава идентичност, числяща ги към конкретното училище и неговите традиции.

Именно затова носенето на училищна униформа кара децата да се чувстват горди, че я носят.

Сутрин децата се оправят много по-бързо за училище, защото не е нужно да се чудят какво да облекат и да прекарват по 1 час пред огледалото, особено по-големите ученици. За родителите също е удобно, защото пестят време и средства.

Между учениците не се създават условия за конкуренция на ниво външен вид, защото всички изглеждат по един и същи начин.

Снимка: iStock

Минуси на униформите

За някои ученици, които се интересуват от мода, изразяването на себе си чрез облеклото е много важно. Те биха имали голям проблем с носенето на униформа, защото го приемат като изгубване на идентичността.

Ако вашето дете има такъв проблем с носенето на униформа, можете или да предпочетете да го запишете в друго училище, или да му наложите да се съобразява с избора ви. И в двата метода има предимства и недостатъци.

Някои деца не се чувстват удобно в униформа, защото имат забележки към фигурата си в тази възраст. Момиченцата с наднормено тегло има вероятност да не искат да носят къса пола, а повечето униформи са с пола над коляното.

Друг проблем за родителите може да се окаже цената на униформата. Лошото е, че трябва да купите 2 или 3 комплекта, за да може детето спокойно да ги сменя, когато се изцапат. От една страна е добре, че няма да се налага да купувате много ежедневни дрехи, но за семействата с по-ниски доходи цената на униформата също може да се окаже препятствие.

Коментирай