Тя, звездата

Мария Петрова: Без изкуство, съвсем ще обеднеем!

22.11.2010г. / 08 54ч.
Джадала Мария
Мария Петрова: Без изкуство, съвсем ще обеднеем!

Мария Петрова е ръководител на ателие "Съкровища" за детско творчество и арт-терапия. Специално за читателите на Az-jenata.bg тя разказа за своето ежедневие, в което неизменно присъства контактът с най-голямата й радост - децата и изкуството.

Как й помага арт-терапията, може да разберете в това интервю:

Разкажете ни за ежедневието си, за това как изкуството присъства в него?
Когато общуваш с деца, изкуството ти е верен спътник.
В семейството:
Дъщеричките ми са малки, но рисуват заедно с мен.Обичат да експериментират с различни техники и материали.Нареждат фигурални композиции от всичко, попаднало им в ръчичките. Подбирам им "красиви" анимации и книжки/списания/ с прелестни илюстрации.Насърчавам ги да откриват природните дадености и да забелязват съвършенството, което ги заобикаля. Фотографирам постоянно.
Интериорът на дома ни е подвластен на моите виждания за уют, симетрия, естествени материали и отпускащи нюанси. Имаме две импровизирани изложбени местенца /засега/ - на хладилника /детски творби/ и над бюрото ми /моите/.
В ателието:
Напътствам малките „Съкровища” да опитат нещо различно в изкуството. Създавам Творчески работилнички /с различна тематика/ , с които да почувстват магията на екипната работа. Разпускам, когато видя готовата изложба, създадена с общи усилия.

Помага ли изкуството в натоварения ден на днешния човек?
Щастлива съм, че живея в град Пловдив и мога да се радвам на културния живот, който кипи тук : фестивали, театрални постановки, изложби... Малки късчета изкуство има навсякъде: скулптури, галерии /и/ на открито, улични музиканти, бижута, дрехи... Когато се "нахраниш" духовно, тялото също ликува.

А има ли място и нужда от изкуство у нас днес?
Ако няма изкуство, то съвсем ще обеднеем и подивеем! На кого му пречи красотата?!

Трудно ли е да си жена в днешно време?
Предполагам, че на никого не му е лесно в днешното натоварено ежедневие. Аз се опитвам да отмятам десетките задачи по: домакинстване; отглеждане и възпитаване на две дъщерички; професионална реализация; самоусъвършенстване и осъществяване на преследваните цели. Става трудно, когато няма на кого да разчиташ, на кого да се порадваш, с кого да споделиш. А аз имам всички тези неща, че и повече!

Вашето пожелание към българските жени.
Нека трудът Ви бъде оценен! Нека животът Ви бъде препълнен от красиви семейни моменти!
Нека се сбъдне Ваша отдавнашна мечта, за да Ви радва и дава сили за осъществяването на следващата!
 

Коментирай
Свободно време