Тя, звездата

Агапея Полис: Първо снимам, после пиша стихотворението

23.08.2012г. / 20 52ч.
Ивет Лолова
Агапея Полис: Първо снимам, после пиша стихотворението

Агапея Полис е творческият псевдоним на Поликсения Ангелова. И двете имена имат музикално и лирично звучене, но псевдонимът ми напомня за нещо мистично, каквито са често и стиховете й. С нея се познаваме от няколко години покрай срещите ни в "Поетично кафене". Ето какво сподели тя за големите си любови в живота: поезията, фотографията, цветята и животните. За радиожурналистиката ще говорим друг път.

Какво искаш да знаят читателите на Az-jenata.bg за теб?
Агапея и Полис - те двете живеят в мен! Не - това не е скромото представяне на една луда. Става въпрос за жена(но по душа момиче), която с еднакъв интерес наблюдава и попива всичко около себе си, обича и твори. Като че ли второто е най-вярно, ако не успея с другите две, то поне обичането при мен е винаги онлайн. Всичко би трябвало да става с Любов. Онази, която ни е дадена "свише", ако сме успели да я открием, разбира се. Тя е Движещата ми сила. А най-сигурното нещо - промяната. Чудя се на хората, които казват, че им е скучно. Останалото са филмите, в които играя - онези - моите си. Да - и тях си ги творя, най-често, сама, но гледам главният режисьор да е Бог. Защо? - за да ми е интересно и защото не мога иначе. И още - защото филми без обич - няма! "Лудостта" ли? - тя е неизбежна и има доста измерения. Обичам детската "лудост" или иначе казано, да съм луда по детски. В градивния смисъл, разбира се, а по някога и не само.

Какво е за теб поезията - уютен дом, духовна храна и/или нещо друго?
Поезията е онова, което Бог ми е дал - да го търся, намирам, поглъщам и пиша. Със страст. Търся я във всичко, намирам я там, където ми видят очите. "Храня" се с нея, а когато е от онази - "кривата" - става симфония - на борбата между гнева и любовта. Пиша я - когато сама започне да чука от вътре. От дълбокото. Радвам се когато и тя докосне някой. Може да е с една дума или с цялостния дух на творбата - тогава зная, че кръгът е затворен и мога пак да тръгна на лов.

Любими теми - за какво не би писала, ако има такова нещо?
Основната ми тема е борбата между доброто и злото. Често си задавам различни въпроси. За себе си, за другите, за света. За тях мога и искам да говоря(пиша). Но всички те са свързани с живота. Избягвам смъртта - тя и без това е завзела твърде много от големия екран. Харесвам, интересувам се и използвам в творбите си теми и мотиви, свързани с истината, вярата, добрината и Любовта. Няма нещо, за което не бих писала. Има само неща, които никога не бих вършила. Иначе - писането, поне според мен, е за това - да осмее, да постави на колене, лошото и да издигне красотата на доброто.

Имаш страст към фотографията и цветята, какво още не знаем за теб?
Всъщност, страстта ми е към красивото, нежното и истинското. Оттам и към цветята, животните и всичко, което го носи. Да - много обичам да запечатвам миговете - защото те образуват линията на живота и много често стават причина за нов стих, разказ или друга творба. Обичам също натуралната козметика с алое вера. Ако имам време, експериментирам и в готвенето. Като говорим за страст и любов, не мога да пропусна журналистиката. Радиото е в сърцето ми. Мога да говоря много. То е цял, един, свят. Не - вселена. (Бел. автор: По този повод ще я потърся пак, за да ни разкаже за радиожурналистиката.)

Пожелай нещо на читателките ни.
Променяйте единствено себе си и безспирно вярвайте в чудеса - така ще ви се случват по-често. :) И много любов със стихотворението ми "Вино, силно като любвта" и нежни детелинки - "Късмет в саксия"!

Снимка: Личен архив

Втора част от интервюто с второто лице на Агапея Полис - брокерът Поликсения Ангелова.

Прочетете още:

Коментирай