Тя, звездата

Поклон пред Пепа Николова

25.09.2006г. / 10 45ч.
Аз жената
Поклон пред Пепа Николова

На 60-годишна възраст след тежко боледуване почина актрисата Пепа Николова.

Интересната и кипяща от енергия актриса остави ярък спомен в душите на много българи от ролите си в над 30 игрални и телевизионни филма, едни от които са "Вампири,таласъми", "Покрив", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Опак човек", "Катина", "Снаха" и "На всеки километър", доказващи огромния й талант и силен характер.

Ражда се през 1946 г. в град Харманли. След завършване на средното си образование Пепа кандидатства в школата за естрадни певци за радиото и телевизията, където прави впечатление на режисьора Вили Цанков. С него започва работа в Младежкия театър "Николай Бинев". След две години актрисата се премества в Държавния театър в Хасково, а от 1979 г. – в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов".

Кариерата в киното започва с филма "Понеделник сутрин", който зрителите ще видят след 23 години закъснение, поради наложената комунистическа цензура и за който ще получи Наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добра женска роля.

Снимала се е и в "Бягаща по вълните" (1967). Следващият филм, в който играе "На всеки километър" (1969 г.), й дава една от най-популярните й роли – тази на циганката Джалма, която е влюбена в "бате Серго" (Стефан Данаилов). Следват филмите "Оцеола" (1970), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Голямата победа" (1973), "Най-добрият човек когото познавам!" (1973), "Самодивско хоро" (1976), "Снаха" (1976), "Войната на таралежите" (1979), "Юмруци в пръста" (1980), "Трите смъртни гряха" (1980)", Златната река" (1983), "Ева на третия етаж" (1987), "Карнавалът"(1990), "Вампири и таласъми" (1992).

В театъра е играла "Преди всичко любов", "Свекърва", "Кабаре", "И най-мъдрият си е малко прост", "Сако от велур" и последната й роля – Костанда в "Свекърва".

В живота и в почти всичките си въплъщения Пепа Николова се открояваше с острия език, критичния поглед и смелия хумор. За нея приятелите и почитателите ще си спомнят образа на много енергична жена, която се изправя пред истината без страх, обичаща родния край, семейство и публика, запазваща нещо тайнствено и неразгадано.

Коментирай