Диана Настева е енергична жена, управител на професионално студио за видеореклама и визуален дизайн. Тя успешно съчетава бизнес ангажиментите си с работата за развитието на фондация “Радост за нашите деца”, която основават през 2004 г. заедно с група активни дами – майки на деца с увреждания. Основните цели на фондацията са споделяне опит и взаимна подкрепа на семейства на деца с различни увреждания и създаване подходящи условия за тяхното обучение, интеграция и пълноценна личностна реализация.


За каква професия мечтаехте като дете?
За лекарка, но това май не беше мечта, а просто така казваха всички момиченца. Аз все се чудех защо ми задават такъв въпрос.

Какви са Вашите професионални амбиции сега?
Развивам се изцяло в рекламата – маркетинг, както и управление на екип.

Разкажете ни кога и как е създадена Фондация “Радост за нашите деца”?
През 2004 година няколко активни дами – майки на деца с увреждания се събрахме, за да помагаме на семействата, подобни на нас самите. Търсехме активно варианти за справяне със ситуацията си, за развиване способностите на децата си, и така... решихме, че е важно да предаваме своя опит на другите родители. Тогава “различните” деца бяха още по-неприемани в обществото, тепърва се говореше за въвеждане на интегрираното образование.

Какви са основните ви дейности днес?
Акцентираме върху интеграцията и образованието на децата с увреждания. Създадохме Център, в който консултираме семействата и провеждаме дългосрочни консултативни занимания за деца с различни увреждания – двигателни, умствени, смесени. Работим много и с хиперактивни деца.
С всички тях работят специални педагози, логопеди, психолози.

Кое Ви дава сили да работите в толкова трудна област?
Нашата мисия е да помогнем на други като нас, наученото и създаденото от нас желаем да предадем на следващите, които за жалост са много. Създаваме едно общество от родители, което си помага.

Кои са най-големите предизвикателства на Вашето ежедневие?
Комуникацията с родители, които отскоро имат “специално дете” и все още са в шок, както и с родители, живели дълги години с погрешна представа за затрудненията на детето си и са отхвърляли или омаловажавали проблема.

Какво бихте посъветвали родителите на специалните деца?
Да търсят контакт с други родители, да търсят варианти за развиване на уменията на детето си, да не се срамуват от “специалното” си дете, да мислят положително, колкото и трудно да им се струва това.

Кое свое постижение бихте определили като най-голям или важен успех в личен или служебен план?
Може би постижението, че успявам да съчетавам ангажиментите си като Управител на рекламна фирма, Ръководител на Фондация и Майка на две малки деца (едното от които е “специално”).

За какво мечтаете? Кои са вещите, без които не можете?
Мечтая да имам по 48 часа в денонощието, да не се налага все да съм “на педали”.
Вещите, без които не мога са мобилният телефон, тефтерът, компютърът. А вещите, без които ИСКАМ да не мога са скицник, ароматна свещ и кимоното за тренировка по карате.

За кое отделяте повече време – за себе си, близките си или за професията си?
Опитвам се да ги балансирам, но професията като че ли леко-леко доминира във времето ми. Надявам се да успявам да удържам това “леко” да не стане “тежко” доминиране.

На какво искате да научите своите деца?
Да са добри хора, толерантни, добронамерени, дейни, открити, находчиви, да имат приятели.

Имате ли свое лично послание към другите жени?
Да се радват, че са жени и майки – това е най-прекрасното и най-трудното нещо в нашия живот.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Тъмносиньо / нямам / печени картофи / прозрачна синя морска вода

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Ризото със зеленчуци.