Мисия кърмене

За какво може да помага кърмата?

При рани, ухапвания от насекоми и суха кожа

13.08.2014г. / 15 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Philips Avent

Снимка: Philips Avent

Ползите от кърмата за бебето са многобройни. Но майчиното мляко има и други алтернативни употреби, които помагат не само на подрастващото бебе, но и на цялото семейство. Вижте някои от тях. 

При инфекции в ухото

Инфекциите в ушите най-често започват да се проявяват между 6-я и 18-я месец от развитието на детето. Според специалисти кърмата може да бъде естествено средство за лечение на ушни инфекции при бебета, дори и при възрастни.

Когато се поставят няколко капки кърма на входа на ушния канал (но не и директно в него) това значително може да намали болката и неразположението (попитайте вашия наблюдаващ лекар как и колко често да правите този трик).

При инфекции на очите

От дълги години в някои култури кърмата е използвана, като лек за някои очни инфекции, като конюктивита. Доказано е, че майчиното мляко е една от най-ефективните практики за лечение на очни инфекции при бебета и деца.

Само по две капки на око са необходими, за да премахнете или възпрепятствате очната инфекция. 

При възпалени и напукани зърна

Кърмещите майки често страдат от разранени и болезнени зърна. Кърмата може да облекчи и техните неразположения. Вземете малко количество кърма и нанесете върху зърната и кожата около тях.

Това ще намали болката, ще заздрави кожата и ще ви предпази от инфекции. 

Помага при възпалено гърло

Консумацията на кърма или гаргарата с нея може да успокои зачервеното и възпалено гърло. Ако бебето ви има проблем с гърлото силно се препоръчва, то да приема по няколко пъти на ден кърма за облекчаване на симптомите.  

Свързани статии

Помага при рани, ухапвания от насекоми и суха кожа

Често бебета се подсичат от пелените. За да заздравите кожата им нанасяйте върху нея нежно кърма. Комарите също са трудни за контролиране през летните месеци и от техните ухапвания най-често страдат бебетата и малките деца.

Намаже с малко кърма засегнатите места. Това ще намали подуването, зачервяването и ще облекчи сърбежа. В кърмата се съдържат така наречените  IgA антителата, които действат антимикробно и противовъзпалително. 

Помага при акне

От акне страдат не само тийнеджърите и възрастните, но понякога и бебетата. В кърмата се съдържа много важна киселина -  лауринова киселина, която според специалисти може да помогне при акне.

За да третирате засегнатите участъци  нанесете върху тях малко количество кърма. След като изсъхне, ако е необходимо изплакнете с вода.

Коментирай