Мисия кърмене

Промени в гърдите след спиране на кърменето

Какво може да се случи с гърдите след спирането на кърменето

30.08.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои жени са късметлийки и не търпят промени в гърдите след ражданията и кърменето. Но при повечето, за съжаление, това не е така. 

Гърдите се променят и рядко е за по-добро. Ако сте родили повече от едно дете вероятно промените ще са и по-драстични. Като добавим мастит и други подобни възпаления, нещата стават още по-зловещи. 

Ето и някои от най-често срещаните промени в гърдите след кърмене:

Хлътване на зърната

Производството на  кърма предизвиква увеличаването на обема на гърдите. След спирането на кърменето обаче връщането на предишния размер на гърдите води до хлътване на зърната. Много жени страдат и от отпускане на гръдната тъкан след това. 

Отделяне на кърма

Дори след преустановяването на кърменето е възможно от гърдите ви да текат малки количества кърма. Това се дължи на все още нерегулираните хормони след спирането на кърменето. 

Възможно е освен това да усещате болки в гърдите, тръпнене, мравучкане и чувство на обтегнатост на гърдите. 

Снимка: istock

Твърди бучки

Не се плашете, дами, но е възможно да напипате и твърди бучки след приключването на кърменето. Не бързайте да мислите за най-лошото. Добре е да се прегледате все пак, но в повечето случаи тези образувания са обвързани с промените в гърдите след кърменето.

Най-често тези бучки се образуват, когато искате да отбиете бебето си и нарочно спирате кърменето. Производството на кърма обаче все още не е спряло. Оставането ѝ в млечните канали може да предизвика появата на тези бучки

Свиване на гърдите

Докато сте кърмили може да сте се радвали на по-обемни и стегнати гърди. Но след спиране на кърменето гърдите ви може и да се свият. При някои жени свиването е дори по-голямо, отколкото преди бременността. 

Зърната стават по-малки

След интензивното кърмене зърната може не само да хлътнат, но и да станат по-малки. Възможно е и да променят цвета си. При много жени се наблюдава избледняване на зърната, тъй като допълнителните малки кръвоносни съдове, които са се образували в помощ на кърменето, изчезват.

Коментирай