Мисия кърмене

Кърмене през първите 24-48 часа след раждането на бебето

Непрекъснатият контакт между майка и бебе веднага след раждането, улеснява началото на кърменето

26.09.2016г. / 21 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да се стабилизира производството на кърмата, особено през първите минути след появата на бебето на бял свят, е необходимо то и майката да прекарат максимално време заедно. От момента след раждането, когато мъничето бъде в прегръдките на майката и осъществи контакт с майчината кожа, се стимулира производството на майчиния хормон пролактин, благодарение на което се:

  • Организира производството на кърма, дори и ако първоначално бебчето не проявява интерес към хранене;
  • Близостта до бебчето предизвиква отделянето на хормона на щастието, окситоцин, който кара майката да се влюби в своето мъниче;
  • Окситоцинът, от друга страна, има успокояващ ефект както за майката, така и за бебето, неутрализира количествата адреналин, произведени по време на раждането;
  • Контактът с кожата насърчава у бебето рефлекси като търсенето на майчиното зърно, движението на устничките му към майчината гърда и масажирането ѝ с ръчички, което от своя страна стимулира лактацията;
  • Бащата също може да осъществи контакт със своята кожа с бебчето, което спомага за изграждането на контакт, връзка между него и новороденото.

Не всички новородени започват да сучат веднага след раждането си.

Но това не трябва да ви тревожи, наблюдавайте вашето бебе и уловете първите знаци от негова страна, че то е готово да се храни.

Знаците на вашето бебче, че е готово за хранене:

  • Маха с ръчички около устичката си;
  • Неспокойни движения по време на сън / бързи движения на очите под клепачите;
  • Търси майчиното зърно;
  • Издава слаби звуци.

Плачът и раздразнението са знаци, че мъничето е гладно вече на по-късен етап.

Рефлекси за хранене на новородените

  • Насърчаване – когато докоснете носа, бузките или устничките на бебето, то отваря своята устичка и изплезва езичето си напред с идеята да поеме майчината гърда.
  • Засукване – предизвиква се, когато небцето на бебето бъде докоснато. Поради тази причина то трябва да поеме с широко отворена уста майчината гърда.
  • Преглъщане – предизвиква се, когато устичката на бебето бъде изпълнена с коластра или кърма. Чувайки и виждайки как бебето ѝ преглъща, майката може да прецени доколко добре то се храни.

Колко често трябва да храните детето си през първите 48 часа?

В повечето случаи новородените са будни през първите часове след раждането и в очакване за първото си хранене. В случаите, когато при раждането майката е приемала болкоуспокояващи средства, бебето може да е малко по-сънливо, тъй като част от тези субстанции достигат до него посредством плацентата.

Количеството коластра, което бебето приема при първото хранене е приблизително 10-15мл или около 1 чаена лъжичка. Винаги, когато бебчето се събуди или демонстрира, че е гладно майката трябва да предложи на мъничето си да суче.

Всички деца са различни – възможно е някои да пожелаят да се хранят няколко пъти в рамките на първото денонощие, а други около 8 пъти. Важно е през този период майката и бебето да не се разделят. Това би помогнало в бъдеще майката по-лесно да разбира кога детето ѝ е гладно.

Как бихте могли да прецените дали детето ви се храни добре?

През първите 48 часа от своя живот храносмилателните органи на бебчето започват да работят. През този период ще се наложи да смените пелените за еднократна употреба от два до три пъти.

След първите пет дни от раждането тази смяна зачестява до около шест и повече пъти дневно. Коластрата играе ролята на естествен очистител като спомага за първото изхождане на бебето.

Въпреки че кърменето е естествен процес, може да отнеме време докато майката и бебето се научат. В случай че срещнете затруднения, препоръчително е да се обърнете към своя личен лекар.

Моля, имайте предвид, че информацията в тази статия е базисна, препоръчителна и не може да бъде приемана като заместваща професионалната/медицинска такава. Ако вие, вашето дете или член от семейството срещате някои от изброените симптоми, моля, обърнете се към вашия личен лекар/педиатър. Philips Avent не може да бъде държан отговорен за вредите причинени от предоставените препоръки.

Снимки: Philips Avent; iStock