Мисия кърмене

Грижи за зърната по време на кърмене

Как да облекчите разранените зърна

06.11.2016г. / 14 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на кърмене майката е изправена пред различни неразположения свързани с гърдите ѝ. Едно от тях са разранените и болезнени зърна. Почти две трети от жените страдат от чувствителни зърна през кърмаческия си период. Обикновено неразположението възниква в резултат на това, че бебето не е в състояние да засуче правилно по време на кърмене.

Други причини за разранени зърна са носенето на погрешен размер сутиен, носенето на сутиен, който не е от естествена материя (по този начин кожата не може да диша), прекомерна сухота на кожата, използването на агресивни сапуни и душгелове, ненавременно сменени подплънки за гърди.

Разранените зърна предизвикват усещане за болка, сърбеж, възможно е да се подуят. За да продължите да кърмите безпроблемно, трябва всекидневно да се грижите за зърната си. В следващите редове споделяме няколко грижи, които ще ви помогнат да намалите риска от появата на разранени зърна или ще облекчат вече появилото се неразположение.

Кърма

Кърмата може да ви помогне да излекувате възпалените напукани зърна, също и при тези случаи, при които вече се е появило леко кървене или мехурчета. Кърмата има антибактериални и лечебни свойства.

Нанесете няколко капки от нея върху засегнатите места и оставете да изсъхне. Тази грижа правете по няколко пъти на ден и особено след кърмене. Дори и да нямате проблеми със зърната, пак може да я прилагате. По този начин ще намалите риска от напукване на кожата.

Овлажняващ крем за зърна

Както за всяка друга част от вашето тяло, така и за зърната има специално разработени овлажняващи кремове. Погрижете се за вашата деликатна кожа с крем за овлажняване на зърната от Avent.

Този продукт е изключително подходящ при сухи и чувствителни зърна. Прилага се лесно, бързо се абсорбира в кожата и не е необходимо да го изплаквате преди кърмене. Благодарение на кокосовото масло и алое вера кожата на зърната е добре хидратирана и омекотена. Кремът съдържа и Medilan – изключително чист вид ланолин, който прониква в горните слоеве на кожата, като я овлажнява и запазва нейната еластичност.

Нанасянето му може да започне още по време на бременност. Това ще помогне да подготвите кожата си за кърменето. Прилагането му след раждането и между кърменията ще ви помогне да поддържате кожата си здрава и еластична.

Отвара от лайка

Лайката е чудесна билка, която има противовъзпалителни и антимикробни свойства и може да облекчи неудобствата свързани с болезнените и разранени зърна. Направете си отвара от билката и оставете да се охлади.

Напоете памучни тампони и ги приложете за няколко минути върху засегнатите места. След премахването им оставете билката да изсъхне върху кожата. Добре е преди кърмене да изплаквате гърдите. Правете тази грижа по 3 пъти на ден или след кърмене.

Свързани статии

Отвара от невен

Невенът също може да се използва за облекчаване на раздразнените и болезнени зърна, тъй като има антибактериални свойства и намалява риска от появата на инфекции. Направете си отвара и я оставете да се охлади.

С нея правете компреси по няколко минути на ден върху засегнатите места, докато неразположенията отминат. Преди кърмене е важно да изплаквате с вода гърдите си.

Снимка: Philips Avent