15 за следващите 15

„15 за следващите 15“ представя: Юлия Спиридонова

Как се пишат детски книги

19.04.2017г. / 14 16ч.
Михаела Лазарова
Юлия Спиридонова. Снимка: личен архив

Юлия Спиридонова. Снимка: личен архив

Първият женски сайт в България Az-jenata.bg става на 15-години. По този повод стартираме специалния проект „15 за следващите 15“ и в него ще ви срещнем с 15 успели жени от различни сфери. Наш партньор в проекта е предаването „Днес в събота“ по Bulgaria ON AIR с водещ Бойка Делиева, в което ще може да видите всички интервюта. Днес ви представяме още една специална жена – писателката Юлия Спиридонова.

Тя е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Работи като сценарист и писател на свободна практика. Има заснети над 400 сценария за телевизия, посланик е на инициативата „Забавното четене“ и е член на Съюза на българските писатели. Тя е и първата българска писателка, номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“. Ето какво сподели пред водещата Бойка Делиева.

Как решихте да започнете да пишете детска литература, а в последствие и тийнейджърска?

Аз не съм го решила, то някак само дойде. Винаги много съм обичала да чета детски книги, винаги са били предпочитаната ми литература. Въпреки че години наред не съм и мечтаела, че мога да стана детски писател, за мен това беше най-прекрасната професия на света и някак смятах, че не съм достойна да правя това нещо.

Когато започнах да пиша доста късно, като студентка и то по неволя, започнах с разкази за възрастни. Две години писах, първият ми разказ взе международна награда. Моите първи разкази бяха отпечатани в списание „Пламък“, което е голяма гордост за мен, защото в него са започнали най-големите наши съвременни писатели. В един момент си дадох сметка, че всички разкази, които съм написала се въртят около децата, около детския свят и техните проблеми.

И тогава си казах „Боже мой, какво се опитвам всъщност да направя, да избягам от това, което всъщност най-много съм обичала. Тогава се появи първата ми книжка с приказки, която беше филмирана. Епизоди заснети по нея се излъчиха по телевизията. Книжката много бързо събра почитатели и така тръгнаха нещата.

Сега бяхте номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“, което е голяма чест

Това е най-голямата награда в света за детска литература и аз бях много щастлива, че съм сред номинираните, кандидатурите са хиляди и от цял свят. Всяка страна излъчва своите автори, илюстратори и от тях се отсяват само 200 кандидатури, които са малко на фона на всичко останало. Много се притеснявах, че няма да ме номинират.

Цялото интервю с писателката може да видите във видеото.

 

Коментирай
Свободно време