Писна ми

Кой е виновен за финансовата криза?

13.05.2010г. / 14 12ч.
Вергиния Генова
Кой е виновен за финансовата криза?

Всеки се пита откъде идва финансовата криза и кой е главният виновник за нея – дали това са природните катаклизми или животът на кредит?
И всеки има свой отговор по темата. А тук, понеже сме си все наши хора, нямаме подчертан икономически уклон, под сурдинка ще ви кажа – икономистите са виновни за всичко!!! Не вярвате ли? Мислили сте си, че световният заговор идва от масоните или от другаде... Неее. Помислете логично и ще видите, че всички беди идват от икономистите. Като онзи виц за мравката работничка, която отначало си работила добре и понеже била много усърдна работила още по-добре и започнала да постига завидни резултати, но й назначили плановик, кадровик, статистик, ОТК и така и така... и дошла криза. Но те назначили икономист да провери отде така мравката хем работи, хем парите не стигат. И сложил икономистът на мравката още по-голяма норма, забранили й отпуските, увеличили й работния ден, не й плащали за каска и работно облекло, обаче пак имало проблеми. И дошло време за съкращения. И съкратили разбира се мравката – защото била без връзки. И тогава дошла истинската криза.

Та лесно може да забележите, че от както има икономика, има и проблеми в икономиката. И колкото повече се разраства и глобализира икономиката, толкова по-големи стават проблемите. Ще кажете, ама те планират, ама те анализират, ама те изчисляват и прогнозират, ако ги нямаше, щяхме да сме още по-зле.

А аз ще ви кажа, че икономистите трябва да са ухажвани, да са четкани, да им се възхищаваме и да ги боготворим, ако искаме всичко да е наред.
Защото когато всичко си тече мирно и гладко, хората си гледат своите си неща и никой не се занимава с графики, цифри и джидипита – най-много на някой да му прозвучи като джипи и да потръпне от спомена на кихащи пред кабинета на доктора и да отвори бързо на другата страница на вестника или да вземе списанието с луксозни вили, коли или екскурзии.

И горките икономисти по цели дни и нощи не спят, потят се да смятат. Правят, струват и какво? – никой не им обръща внимание – не ги канят по телевизията, не ги канят на дебати, нямат дълги интервюта във вестниците – казвам ви, това е трагично. Трагично за горките икономисти. Направо егото им агонизира, скапва им се настроението и те започват да мислят как отново да лъснат на кориците на списанията. Но помислете логично – тяхната лична трагедия рефлектира върху всички нас. И се превръща в истинска национална трагедия.
Защото, за да им обърнем подобаващо внимание те са готови на всичко – започват да използват стряскащи думи като “свиване”, “затягане”, “съкращение”, “намаляване”, “криза” и други подобни, които всички ние добре разбираме – по дупките на коланчетата си. И тогава целокупно изцъкляме очи като се появи полубогът икономист по телевизора и жадно попиваме всяка дума, белким разберем от всичките приказки дали има надежда да живнем и ние. Отваряме вестниците първо да видим има ли надежда да се измъкнем скоро от кризата, следим борсовите индекси и проверяваме дали не са вдигнали ДДС-то от днес. По време на криза дори хората, които не излизат от къщи, без да си прочетат хороскопа, първо мятат едно око на икономическите новини. А списващите хороскопите отделят поне три изречения на зодиакалната финансова стабилност. Затова моят съвет е – бъдете в крак с новото време – уважавайте, почитайте и боготворете икономистите – поне пред самите икономисти. Не икономисвайте похвалите си и икономиката ще тръгне.
На времето най-уважаваните хора са били попът, кметът и даскалът, но вече не е така. Сега трябва да тачим икономиста! Не случайно и заплатите им са по-високи, защото жреците винаги са били най-издигнатите и уважаваните люде в племето.
Така че винаги имайте едно на ум и уважавайте шаманите на племето си. И да не вземете да им кажете, че аз съм ви открехнала за изхода от кризата? Защото те ще се разлютят и ще кажат, не й ли казахме на таз, да напише, че жените са виновни за световната икономическа криза, защото постоянно искат да си купуват лъскави коли, скъпи парцалки и да ходят по екзотични дестинации, ама ей тъй на кредит и доверие. Подкокоросват мъжете и създават дестабилизация на микро и макроикономиката.
Както сами се досещате изходът от кризата пак се крепи на нашите нежни рамене и е в ръцете ни.

* * *

Има ли финансова криза или не?
Английската кралица пести от дрехи заради икономическата криза
Здравко Райков: Кризата няма да свърши нито тази, нито следващата година

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
mandragora ( преди 11 години )
финансова криза - няма, но икономическа - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар