Писна ми

Снежинки, снежинки, снежинки...

10.12.2007г. / 11 15ч.
Вергиния Генова
Снежинки, снежинки, снежинки...

Бели снежинки, искрящи снежинки, снежни снежинки... Улавяме се, че напоследък си повтаряме тези думи като мантра, с надеждата наистина да видим снежни снежинки, а не само хартиени. Дойде ли декември, всички се надяваме да има сняг, поне за Коледа. Поне за едно спускане с шейничката, поне за един уикенд, поне за едно снежно ангелче и един истински снежен човек. Поне за една снежна бяла стъпка. Душата ни вече копнее за бялата магия на снега, за чистота и белотата, която ни предизвиква да се вгледаме в себе си и да закопнеем за пречистване – снежно, кристално свежо и бяло. Душата ни копнее за снега... за чистия, за белия, за истинския сняг. А децата го очакват като Коледно чудо.

Но уви, всяка следваща зима е все по-малко снежна и все по-кална, по-мъглива и по-мръсна. По-възрастните хора си спомнят безкрайните снежни зими, които започват от ноември и снегът се разтопява чак през март. Преспи от по един метър, искрящо бял сняг, огромни снежни човеци и бели заледени пързалки – за такива приказни зими днешните деца могат само да слушат истории. Ако има кой да им ги разкаже, разбира се.

А случи ли се такава зима, предполагам, че ще обявят бедствено положение, защото в момента и десет сантиметровия сняг хвърля в паника градските управи. Оказва се, че вече все по-малко сме готови за пухкавите бели снежинки, обаче все повече се надяваме да им се порадваме за по-дълго. И ако искаме да покажем на градските деца какво е истински сняг, то трябва да ги заведем някъде на хижа високо в планината или на село, за да вкусят поне малко от истинската зима.

Все пак се надявам, че снегът по нашите земи няма да остане само в приказките и като елемент на коледната украса.

Може би вече имаме носталгия по снега, защото колкото по-малко сняг има, толкова по-силно е желанието ни снежинките и снега да присъстват в празничната коледна украса. Имаме изобилие на снежни елементи. Снежинки от стиропор, снежинки от памук, снежинки от хартия, снежинки от тюл, снежинки от брокат, дори кристални и стъклени снежинки. Всичко, което е бяло, блести и поне малко ни напомня за истинския сняг го използваме, за да пресъздадем приказната феерия на истинските снежинки.

Купуваме си флакони с изкуствен сняг и рисуваме ледени снежинки по прозорците, а само преди десет години ледените снежинки завладяваха света и ни се струваше, че зимата никога няма да свърши. Сега мечтаем за истинска зима, за истински сняг и за истинска чистота. Какво не бихме дали за да усетим топящия се сняг по клепките, да изтупваме дълго и продължително ботушите си пред вратата след дълга разходка сред преспите. Дори сме готови да се разболеем, но да имаме удоволствието да посмучем истинска ледена висулка.

Дали снегът ще остане само в спомените ни, дали децата ни ще видят истинска бяла зима? Дали знаем какво да направим, за да си върнем истинската зима и истинските неща? Дали можем? Дали наистина искаме?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
irina ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Emi ( преди 11 години )
Това не съм го измисляла аз, но може би много хора са посетили изложбата, която беше на НДК. Там пишеше:10 стъпки да помогнеш на Планетата според Ян Артюс-Бертран:1. Ходи пеша, върти ***, ползвай градския транспорт или споделяй колата си.2. Гаси лампите и други електрически апарати, когато не ги ползваш (като гасиш електричеството, можеш да спестиш 200 евро годишно).3. Посади дърво. Всяко засадено дърво набавя кислород за двама души до края на живота им.4. Затваряй чешмата, когато си миеш зъбите (като оставяш водата да тече изразходваш 9 литра на минута или 26 ООО литра вода на семейство годишно).5. Къпи се по-експедитивно.6. Купувай най-икономичните електроуреди.7. Ползвай енергоспестяващи крушки.8. Рециклирай хартия, алуминий, стъкло в къщи и на работа.9. Не ползвай само по веднъж пластмасовите и стъклените опаковки.1О. Замени токстичните препарати с екологично чисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Emi ( преди 11 години )
Можем и знаем какжо да се промени,но за съжаление не го правим или не е достатъчно това, което правим. Една птичка пролет не прави. Всичко това, за което четем - по-малко отпадъци, по-голямо им рециклиране, по-малко вредни емисиии и т.н. Всичко това зависи само и единствено от всички нас, които живеем на земята!!! И ако ние не променим нищо в начина си на живот неминуемо ще настъпят всичките катастрофални последици, за които се пише и говори. Само трябва да реагираме и то ВЕДНАГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар