Интимно

Как да бъдете добър слушател в разговорите с партньора?

Използвайте езика на тялото

14.01.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Да бъдеш добър слушател в една връзка не е никак лесно, но е много важно. Изисква се много и упорита работа върху самия себе си. За някои изкуството на разговора е даденост, докато други са по-нетърпеливи, разсеяни и не намират за необходимо да развият своите умения на добър слушател.

Слушането е част от комуникацията между хората. Успешната връзка се гради върху добра комуникация, с добри слушатели партньори. Ето няколко съвета, които ще ви направят по-добри слушатели.

Покажете интерес

В един разговор е много важно да покажете интерес към темата. Отделете на партньора си цялото внимание, вместо да гледате в телефона или монитора на компютъра си. Бъдете част от това за което ви говорят.

Реагирайте

Реакциите, когато половинката ви разказва някаква история говорят, че вие сте там и сте заинтересувани от случващото се. Реагирайте. Ако ви зададат въпрос, отговорете искрено.

Задавайте въпроси

В разговор няма как да не се задават въпроси. Питайте за неща, които са свързани с темата. Това също е показател, че вие сте част от разговора. По този начин партньорът ви може да се отпусне максимално, особено ако ситуацията е напрегната или връзката ви е от скоро.

Помнете предишните разговори

Характерно за пасивното слушане е кимането и пренебрегването на темите, въпросите и отговорите. Добрият слушател е този, който помни разговора от самото начало, помни стари разговори по темата или изобщо разговорите помежду им. Това ще зарадва половинката ви. Партньорът ще приеме вашата паметливост като знак за това, че сте достатъчно внимателни в разговорите, че наистина имате интерес към темите, които дискутирате и т. н.

Не прекъсвайте

Когато той или тя говори винаги изслушвайте внимателно без да прекъсвате. Дори и да водите по-разгорещен разговор, изчакайте половинката ви да се изкаже и споделете вашето мнение. Прекъсвайки разказа може да пропуснете важни детайли от историята, която ви разказват.

Свързани статии

Използвайте езика на тялото

Вие засвидетелствате физическото си и емоционално присъствие в разговора чрез езика на тялото си. Добрият слушател чува думите, изслушва търпеливо и показва, че участва в разговора, използвайки езика на тялото. Леко кимване, усмивка ще засилят вашето участие в дискусията с партньора.

Насърчавайте

Докато партньорът ви разказва за новите проекти или служебни срещи той не само споделя своите преживявания и емоции, но иска да чуе от вас съвет, да усети вашата подкрепа. Насърчаването е от съществено значение за партньора ви. В случаите когато не сте съгласни с нещо, не го прикривайте. Намерете подходящите думи и тон, с които да споделите мнението си без да нараните отсрещната страна.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
kogaro sa malko minutite za razgovor , edva smagam darazbera za kakvo to4no stava duma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар