Интимно

Аноргазмия или липса на оргазъм – що е то?

Има техники в секса, които могат да помогнат при аноргазмия

09.03.2014г. / 15 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Сексът е специален момент, който трябва да бъде удоволствие и за двамата партньори. Но понякога се случва така, че жената не може да достигне оргазъм, въпреки сексуалната стимулация. При някои жени това е рядко явление, докато при други никога не се е случвало да достигнат до върховната точка. Това състояние специалистите определят като аноргазмия.

Според статистики около 15% от дамите имат проблем с достигането до оргазъм, а около10% от тях никога не са достигали до него. За тези дами, които казват че нямат този проблем, оргазмите също не са на 100% сигурни. Те обикновено в 50 до 70% от случаите изживяват това удоволствие.

Познати са няколко вида аноргазмия – първична и вторична. При първичната жената никога не е достигала до оргазъм, а при вторичната – преди време е достигала, но в даден момент е спряла да изпитва удоволствието.

Познат е и още един трети вид аноргазмия, при който дамите могат да изпитат оргазъм само в определени моменти като при орален секс, мастурбация. Този вид аноргазмия е често срещан при жените, като около 70% от тях изпитват удоволствие само от клиторна стимулация, а не по време на полов акт.

При някои мъже също може да настъпи аноргазмия. Неспособността за достигането на удоволствие често е предшествана от стрес, психологически травми от детството, проблеми във връзката с половинката, несигурност в представянето си по време на полов акт и други.

Сексът е съвкупност от физически реакции, както и от емоционални и психологически фактори. Каква може да е причината за появата на аноргазмия при жените?

Причините могат да бъдат много като:

  • Употреба на алкохол и наркотици.
  • Заболяване – много проблеми със здравето могат да отключат аноргазмия, както и гинекологични операции.
  • Намалени нива на естроген – ниските нива на хормона повлияват чувствителността на всяка една част от женското тяло.
Свързани статии

Не липсват и психологически причини като:

  • Стрес, нервност и депресия, липса на връзка с партньора.
  • Липса на комуникация с половинката относно сексуалните желания на жената.
  • Монотонен секс и други.

В случай, че нямате здравословен проблем и стресът и депресията не са част от вашия живот, е хубаво да говорите по-често с партньора си за секс. Не се срамувайте да споделите че не достигате до връхната точка, наречена оргазъм. Поканете половинката си да опознае тялото ви.

По време на любовната игра или по време на полов акт освободете мисълта си и се наслаждавайте на удоволствието. Има много техники в секса, които могат да стимулират всяка една част от вашето тяло и да дадат тласък на удоволствието. Нещо, което наистина ще отпусне вас и партньора ви е тантрическият секс. Повече за него може да прочетете тук.

Коментирай