Интимно

7-те смъртни гряха във връзката

Или какво съсипва отношенията

30.03.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Много връзки се провалят благодарение на нас самите – на нашата неспособност да преодолеем несъвършенствата на другия и своите собствени. Почти не съществува идеална връзка, по простата причина, че няма идеални хора.

Всичко, което е необходимо за едни нормални и качествени взаимоотношения, е да прекарвате времето си заедно, да оценявате другия, да бъдете интимни по-често и да споделяте и да говорите за проблемите си. Простичко е!

Кои са греховете, които съсипват връзката?

Негодуванието

То е отрова, която убива бавно. Започва мимолетно, незначително, за дребните неща, но се трупа като огромна кула от неизмити съдове (за които вероятно негодувате), трупа се като мръсни дрехи, разхвърляни по дивана, които ви влудяват. И в един момент избухва. Преодолимо е, но трябва да се осъзнае, да се говори за нещата, които ви карат да негодувате.

Ревността

Тя се контролира трудно. Способна е да ви извади от контрол, чувствате се нежелани и неоценени. Ревността съсипва отношенията, взема контрол над връзката и се превръща във фикс идея, ако не бъде овладяна. Болезнената ревност се превръща във ваш партньор, промъквайки се между вас и половинката ви. Вгледайте се в себе си и разберете кое е това, което ви прави несигурни. Отново честният разговор е разковничето, което ще ви помогне да спасите връзката си.

Нереалистични очаквания

Често имаме представа за това, което бихме искали нашият партньор да бъде. И се разочароваме, когато тези очаквания не се оправдаят. И често забравяме, че и ние имаме своите трески за дялане, но рядко ги признаваме. Никой не е съвършен – повтаряйте си го всеки ден!

Не прекарвате време заедно

„Далече от очите – далече от сърцето“ – тази максима е толкова вярна, колкото и това, че не сме перфектни. Когато пътищата ни се разминават, дори по коридорите на жилището ни, искрата утихва. Липсата на внимание изтиква връзката в края на списъка с ангажименти. Измислете си занимание заедно, искайте помощ от партньора си, искайте мнението му, бъдете от двойките, които излизат заедно в парка с децата или просто гледат филм заедно! Важното е да сте близо един до друг.

Свързани статии

Липса на комуникация

Този грях се отразява на всички останали. Той е зрънцето, което посява разрухата, вместо съвместното изграждане. Ако има недоволство – трябва да го изречете, ако има ревност – трябва да я признаете, ако има проблем – трябва да обсъдите решението му. Природата ни е дарила със способността да комуникираме по най-висш начин и не трябва да го пренебрегваме! Не е случайно!

Не изказвате благодарност

Липсата на признателност за нещата, които прави другият, създава проблеми във връзката. Обидно и болезнено е за онзи, който дава всичко от себе си, а не получава дори думичка в израз на благодарност. Когато започнем да приемаме нещата за даденост, забравяме да бъдем благодарни за тях! А когато ги изгубим... не можем да си го простим.

Липса на привързаност

Ако няма привързаност, връзката се носи по течението на комфорта, превръща се в платоничен израз на взаимна изгода. Липсата на емоционална и физическа зависимост (в добрия смисъл на думата) води до „вкаменяване“ на отношенията, превръща ги в сделка без цел.

Бонус грях: Инат

Няма нужда от обяснение. Когато правиш или казваш нещо, знаейки, че не си прав, само и само да се заинатиш – пътеката на отношенията ви скоро може и да свърши. Измислените аргументи, споровете и настояването на своето води до задънена улица, от която няма изход. Преосмислете отношението си!

Коментирай